Származása:
- őshazája Dél-Szibéria.
Rendszertani besorolása:
- A rebarbara (Rheum) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, lágyszárú növénynemzetség
Szaporítása:
- Tőosztással októberben, vagy február, márciusban. Az utóbbi időpontban magvetéssel is lehet.
Felhasználása:
- A megfőtt rebarbarából készíthetünk mártást, kompótot vagy tortát. Kiválóan alkalmas sütemények ízesítésére, rétestölteléknek, és jellegzetes savanykás, frissítő ízű édességeket készíthetünk belőle. Lekvárokhoz is kiváló: próbáljuk ki például eperlekvárba! Levéből bor és szörp is készülhet, ízesítésére legjobb a vanília, a fahéj és a gyömbér.
Beltartalom:
- Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és az E-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas, a mangán és a magnézium. A rebarbara továbbá gazdag élelmirost-forrás (4,4g/100g).
A zöldség kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket (lutein, zeaxanthin) is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A levélnyelek nyersen fogyasztva oxálsav- és élelmirost-tartalmuk miatt fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését.
Kedvező elővetemény
Az elővetemény fogalma jelöli azt a fő kultúrnövényünket megelőző növénykultúrát, amelyet talajjavítási, költséghatékonysági vagy |
A különböző kultúrnövények különféle előveteményeket igényelnek, majd azután különböző talajmunkálatok elvégzését követelik meg, mielőtt a fő kultúra vetőmagja vagy palántája a területre kikerül.
Az elővetemény kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
- Ne legyen érzékeny a főtermény betegségeire.
- Ne legyen konkurense a tápanyagok felhasználásában.
- Lehetőleg a talaj más mélységéből használja azokat.
Kedvező utóvetemény
Az utóvetemény fogalma jelöli azt a fő kultúrnövényünket követő növénykultúrát, amelyet talajjavítási, költséghatékonysági vagy idő-kihasználási céllal vetünk vagy ültetünk. Alkalmazhatunk utóveteményt a gyomosodás elkerülése érdekében is.
A különböző kultúrnövények különféle utóveteményeket igényelhetnek
Az utóvetemény kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
: A különböző kultúrnövények különféle utóveteményeket igényelhetnek
Az utóvetemény kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
- Ne legyen érzékeny a főtermény betegségeire.
- Ne legyen konkurense a tápanyagok felhasználásában.
- Lehetőleg a talaj más mélységéből használja azokat.
Kedvező társítás:
Azokat a növénytársításokat tekintjük kedvezőnek, melyeknél az egy időben, egymás mellett, egymás közt termesztett növények Akár árnyékolással, vagy egymás kártevőinek elriasztásával, vagy a tápanyagok feltárásával segítik egymást.
A társítás kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
: A társítás kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
- Ne legyenek érzékenyek egymás betegségeire.
- Ne legyenek konkurensei a tápanyagok felhasználásában egymásnak.
- Lehetőleg a talaj más mélységéből használják azokat.
Kedvezőtlen társítások:
Talaj:
Tápanyag:
A Nitrogén
A foszfor
A kálium
A kalcium
A magnézium
Betegségek:
Gombabetegségek:
Baktériumos betegségek:
Állati kártevők:
Víz igény:
Fény igény:
Hőigény.
Fajták a fórumon:
Csírázási idő:
- nap
Gondozása:
Forgalmazók a fórumon:
Megjegyzés: