Növénymagok csíraképessége, sor és tőtávolságuk, vetési időpontjuk, és egyéb infók
Növény neve csíra
képesség
/év
Tő x sor Vetési
mélység
Tenyész
idő
A vetés, és kiültetés ajánlott ideje      
Jan. Febr. Márc. Ápr. Máj. Jun. Júl. Aug. Szep. Okt. Nov. Dec.
 
Rebarbara 1 - 2
kelés 10 -14 nap
100 x 100                                
 


Rebarbara



Főbb jellemzők
  
Csíra képesség:
 1 - 2 év
 kelés 10 -14 nap

Tő x sor:
 100 x 100
  
Általános leírás
  Utolsó frissítés:   Rhéman   --   2015.05.23. 13:26             Szerző:   Manual   Készült: 2015.04.04. 07:20
Rebarbara. Készítés alatt.

Származása:
    őshazája Dél-Szibéria.

Rendszertani besorolása:
    A rebarbara (Rheum) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, lágyszárú növénynemzetség

Szaporítása:
    Tőosztással októberben, vagy február, márciusban. Az utóbbi időpontban magvetéssel is lehet.

Felhasználása:
    A megfőtt rebarbarából készíthetünk mártást, kompótot vagy tortát. Kiválóan alkalmas sütemények ízesítésére, rétestölteléknek, és jellegzetes savanykás, frissítő ízű édességeket készíthetünk belőle. Lekvárokhoz is kiváló: próbáljuk ki például eperlekvárba! Levéből bor és szörp is készülhet, ízesítésére legjobb a vanília, a fahéj és a gyömbér.

Beltartalom:
    Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és az E-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas, a mangán és a magnézium. A rebarbara továbbá gazdag élelmirost-forrás (4,4g/100g).

    A zöldség kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket (lutein, zeaxanthin) is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

    A levélnyelek nyersen fogyasztva oxálsav- és élelmirost-tartalmuk miatt fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését.

Kedvező elővetemény
Kép Az elővetemény fogalma jelöli azt a fő kultúrnövényünket megelőző növénykultúrát, amelyet talajjavítási, költséghatékonysági vagy
időkihasználási céllal vetünk vagy ültetünk. Ilyen esetben az elővetemény "lekerülése" jelenti számunkra azt az időpontot, amikor az előző kultúra betakarításra kerül.
A különböző kultúrnövények különféle előveteményeket igényelnek, majd azután különböző talajmunkálatok elvégzését követelik meg, mielőtt a fő kultúra vetőmagja vagy palántája a területre kikerül.
Az elővetemény kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
  • Ne legyen érzékeny a főtermény betegségeire.
  • Ne legyen konkurense a tápanyagok felhasználásában.
  • Lehetőleg a talaj más mélységéből használja azokat.
:

Kedvező utóvetemény
Az utóvetemény fogalma jelöli azt a fő kultúrnövényünket követő növénykultúrát, amelyet talajjavítási, költséghatékonysági vagy idő-kihasználási céllal vetünk vagy ültetünk. Alkalmazhatunk utóveteményt a gyomosodás elkerülése érdekében is.
A különböző kultúrnövények különféle utóveteményeket igényelhetnek
Az utóvetemény kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
  • Ne legyen érzékeny a főtermény betegségeire.
  • Ne legyen konkurense a tápanyagok felhasználásában.
  • Lehetőleg a talaj más mélységéből használja azokat.
:

Kedvező társítás:
Azokat a növénytársításokat tekintjük kedvezőnek, melyeknél az egy időben, egymás mellett, egymás közt termesztett növények Akár árnyékolással, vagy egymás kártevőinek elriasztásával, vagy a tápanyagok feltárásával segítik egymást.
A társítás kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy:
  • Ne legyenek érzékenyek egymás betegségeire.
  • Ne legyenek konkurensei a tápanyagok felhasználásában egymásnak.
  • Lehetőleg a talaj más mélységéből használják azokat.
:

Kedvezőtlen társítások:

Talaj:

Tápanyag:

    A Nitrogén

    A foszfor

    A kálium

    A kalcium

    A magnézium


Betegségek:



      Gombabetegségek:

      Baktériumos betegségek:
      Hiány betegségek:

    Állati kártevők:


    Víz igény:

    Fény igény:

    Hőigény.

    Fajták a fórumon:
    Csírázási idő:
      nap

    Gondozása:


    Forgalmazók a fórumon:

    Megjegyzés:
    Témák a fórumon: