Kékfrankos
Vissza a katalógushoz     Új hozzászólás
Tetszik:   475                   Kertész         2021.12.21. 16:45

A Mátrai borvidék is a kékfrankos termőhelye.
1996-ban 2,5 Ha termesztettük itt. Az akkori alanyok rothadásra érzékenyek voltak, szüret előtt egy hónappal egyszer bothirisz ellen permetezni kellett. Esőre érzékeny. Zöldmunkája sok. Hajtásválogatás, hónaljazás évi 3-4. Lengőkaros művelésben is ideális borszőlő fajta. A héját nem mondanám vastagnak, fürtjei gondos metszés, lengőkaros művelésben tőtávolság 2,5 m 6*12 rügyes szálvesszőre metszettük. Így az átlag termés Ha-ra vetítve 2,4 t.
Persze ez a termőterületre jellemző volt. Szüret kezdete október 8-12, de inkább 15. Ez akkor volt igaz, amikor az 5 leveles állapot május 5-8 volt. Ma már ezt a fajtát is mint oly sokat a megváltozott klíma miatt előbb szüretelik. Sőt a mértékadó 18-20 fokot sem várják meg. Pedig ez a szőlő fajta reális időjárás esetén képes a 27 fokra. Mi 30 év termesztési tapasztalat alatt elértük 5* is. Bora igazából zamatos. Az asztali bornál jobbnak tartom.



Tetszik:   483                   Vendég - Hegyiember         2021.12.21. 12:57

A Kékfrankos étkezésre jó ízű, de igazából borszőlő.
A szőlőből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek.
Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű.
Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak.
Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni, mert nehezen rothad.

A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.