Szívesen! Azért gyúrjuk csak ezt még egy kicsit! Ezért van ez a topik.
Úgy emlékszem, valamit olvastam már erről, hogy mi is az a tribázikus rézszulfát.
De mindjárt utánanézek, mert engem is érdekel és nem árt folyamatosan fissen tartani a tudást.
Hopp, meg is van, megint
Szijj Feri blogja .
Nyilván olvastad ezt is, de azért nem baj, ha idézzük: "A
Cuproxat® FW az első rézkészítmény, amely 100 %-ban kötött formában tartalmazza
a
réz ionokat (Cu++), így a perzselés veszélyét minimálisra csökkentették. A gyártási eljárás során a réz kristályméretét mikronos nagyságrendűvé csökkentik,
ezért a fajlagos felület nagyobb, mint bármely más rézterméknél. Ennek köszönhető, hogy kevesebb fémréz mennyiséggel
és jobb szelektivitással éri el a biológiai hatását. Csonthéjasokban egyedülálló engedélyokirattal bír: rézérzékeny fázisban is használható."
Bordóilé + Kén Nano (Neo) SC: 'A réz hatóanyaga és hatása
megegyezik a Bordóilé terméknél leírtakkal. A termékben lévö kén mérete 650 nm.
Az ilyen frakciójú/mérettartományú kén a záloga annak, hogy a hatóanyag nedves levegôn történô párolgása, majd oxidálódása és átalakulása kénessavvá,
csak abban az ütemben történjen, hogy ne okozzon perzselést."
Mit ír a Bordóilé Neo (Nano) SC-nél? "Hatóanyag: 350 g/l tribázikus rézszulfát. (...) A keverék egyfajta rézmész komplex, mely egy instabil oldatot képezett, az elkészítés után a lehetô legrövidebb idô alatt fel kellett használni. A mai magyar Bordóilé-t nanotechnológiával állítják elô, a réz részecskék méretének nagy része 500 nm alatti mérettartományba esik, ez a kolloid tartomány. Ebben a tartományban a részecskék fajsúlyuktól függetlenül lebegnek az oldószerükben. Amikor a rézgálicot mésztejjel közömbösítik, a különbözô hozzáadott arányok miatt, különbözô bázikusságú, vízben rosszul oldódó réz-sók keletkeznek, valamint hasznos melléktermékként kristályvizes gipsz is, ami gyorsan megkeményedik a levegôn, és szinte lemoshatatlanná válik a növény felületérôl. A mész egyébként késôbb tápelemként is hasznosul. A gipsz erôsen feltapad a lepermetezett felületekre, majd egyfajta réz-depoként szolgáltatja folyamatosan oligodinámikus mennyiségben a
Cu2+ ionokat, azaz csak annyit, amennyi elegendô a kórokozók elöléséhez, de ez a rézmennyiség nagyon is kevés ahhoz, hogy perzselô hatást okozzon (...). A réz fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódik a
Cu 2+ ion."
Akkor lehet, hogy mégis ugyanaz?
Nem vagyok kémikus.
A Cuproxat engedélye idén év végéig
van meghosszabbítva . Ebben az okiratban nincs Kwizda Agro, hanem a Nufarm GmbH & Co. KG, mint gyártó,
ill. a Nufarm Hungária Kft., mint képviselet. Gondolom, ez lehet a jelenség hátterében.
A külön megvétel eldöntésében szerintem a matek és a hatóanyagok minőségi különbségei lehetnek a döntőek (fajlagosság, egyebek).
Azért írtam az előbb az őszibarackot, mert úgy tudom, hogy a réz ennél a fajnál ŐSZ-t csinál... (levetkőzteti)
De nem tudom, mert sose tapasztaltam effélét, nem nagyon használtam vegetációban rezet az őszibaracknál.
Illetve az új formulációjú rezeknél a fent idézett mondatok alapján talán már megkísérelhető valami. Ki kell próbálni!