Orangered.
Két éve sokat hagytam rajta, talán szárazság és tápanyaghiány miatt is leaprósodott, fűízű maradt. Tavaly elvitte a fagy, nem tudtam megítélni.
Idén megvolt az előzetes trágyázás, víz is volt, a fagy is elvégezte a termésritkítást, épp olyan arányban, hogy nagyon szép gyümölcsöket tud kinevelni.
A napokban megkezdte a potyogást éretlenül. Ahol viszonylag puha a lehullott gyümölcs (akár 'érettnek' is lehetne nevezni), ott ugyan kb. megvan az a cukor, ami esetleg már elfogadott lenne,
de az íze az gyakorlatilag NULLA. Vírus nyomát nem látom se a levélen, se a gyümölcsön sehol. Nagyon kis arányban repedt (elhanyagolható - homoktalajon van), a poloskák pocsékolják,
valami a felületet is rágta vagy rágja, némelyik tiszta ragya. De a legnagyobb bajom az íz többedszerre történő elmaradása. Ha valamikor minden összejött a tökéletesnek remélhető,
gondolható gyümölcs érleléséhez, akkor az idén ez nyugodtan kijelenthető. Megeszegetjük, hasznosítjuk, ahogy tudjuk, aztán az utolsó értékelhető gyümölcs lejöttével láncfűrész...
Nem kínlódom tovább vele! Isten pá! Főleg annak fényében, hogy némelyik más fajtáról milyen jókat írtok... Ill. azért nekem is van mondjuk Harlayne, eddig nem kellett benne csalódnom.
Visszatérve: ezért is kellett autóznom 260 km-t, ültettem, metszettem, permeteztem mindenfélével, trágyáztam (a talajt is, azzal azért jár némi fizikai munka is...),
általánosságban költöttem rá, benne van az időm, energiám, aztán tulajdonképpen ha jól meggondolom, igazából nem ettem róla egy szem finom kajszit sem......
A több év alatt...