Asszem megpróbálkozok az ígért értékeléssel / egy darabig eltarthat...lehet időnként beleszerkesztek /...
Szóval asszem elértem egy határt:Éreztem ezt már egy ideje, de az idei kajsziszezon fogott meg talán leginkább.
Az alaphelyzet : szeretem a gyümölcsöket , szeretek velük foglalkozni , a fajtagyűjtés is szenvedéllyé vált....csakhogy közben nem lett több idő m, több erőm , több lehetőségem, több pénzem és sajnos sokkal több tudásom sem .
Alapból minél több fajtát szerettem volna kipróbálni , de ez ugye jó esetben sokkal több gyümölccsel jár/t , mint ami a családi szükséglet ...a többivel meg kezdeni kellene valamit. Itt aztán jön az értékesítés problémája , a jelenlegi módszerem eléggé fárasztó , nem kiszámítható...ebbe belejátszik a fajták eladhatósága, a természet beleszólása a termesztésbe ..meg persze a saját hozzá állásom is...a lényeg, hogy ennyi idő alatt azért kb kitapasztaltam, hogy mit és mennyit tudok eladni , mi az ami használható és mi a fölösleges. Sajnos hiába tűnik soknak a famennyiség egy hobbykerthez képest , a valóságban kis rész az ami viszonylag normális fa és még azok sem biztos, hogy mind jó fajta.
Sok fa van ami nem tudott eddig bizonyítani különböző okokból , sok olyan is van, ami csak elvan mint a befőtt miközben egy kis rész produkálja a fenntartásukra biztosítható összeget . Ez, az elmúlt évek ellenséges erői és a fent jelzett negatívumok miatt jelentős átalakítást tervezek. Ebben a kajszik járnak az élen , mert az idén az újabb , kemény húsú fajták nagyon kiverték nálam a biztosítékot.
3 kategóriába soroltam őket , az elsőbe 2 fajta tartozik, amikkel elégedett vagyok annyira, hogy a jövőbeni esetleges pótlásokat kizárólag rájuk alapozzam , ez a Tomcot és a Sylvercot .A Pinkcot is lehetne, de 4 fámból 3 vírusos és bár teremnek rendesen ezeket már nem szaporítanám tovább.
A második kategória azok, amik emeddig élnek maradhatnak , de ha vmiért kimennek nem valószínű, hogy újra ültetem...és a harmadik kategória a számomra teljesen értéktelenek , mert saját részre sem igazán használható és nem is keresik ...azt azért tudni kell, hogy tőleg döntő többségben lekvárnak vesznek , kis rész amit friss fogyasztásra , ezért a kemény húsú fajták gyakorlatilag nem eladhatóak , sem az ízük, sem az állaguk miatt.Ezek a fák idén megismerkednek a Stihl fűrésszel : Barbora , Orangered /részleges csonkolás /Ceglédi " ízetlen , ál-Flavorcot, Big Red , Radka , Kioto , az összes far , Wonder Cot ,Tsunami ,Magic cot részleges átszemzés ill. kivágás/, mert 4 db teljesen indokolatlan / .
A Sweet Reden és a Robadán még gondolkodok , de részleges átszemzésük szinte biztos Van ami csak azért maradhat , mert nem sok van belőle , az ízét leszámítva elmegy lekvárnak a kevésbé gurmandoknak / Mino , Shamade /.
Az elmúlt két évben a Kuresiákkal sem volt szerencsém , vmiért fonnyadoznak a termések a többiekkel ellentétben...az biztos , hogy csökkentem a vázágakat.
Az ezután érőket sem érdemes nagyon tartogatni , mert már nemigen keresik , jobban kérdezik az ősziket és a / jó/ körtéket.
A faiskolámban lévő , tavaly szemzett fajtákból valszeg csak 1-1 dbot ültetek ki és azok is csak egyszeri bizonyítási lehetőséget kapnak...és a lényeg , hogy az idei lesz az utolsó , hogy még nekem új kajszit szemzek....úgy gondolom, hogy már szint minden elérhető típusból van , hasonlóakat teljesen fölösleges.A kivágás -ültetés aránya is negatív lesz , nem akarom teljesen pótolni a kivágásra ítélteket , nem nagyon tudom emelni az eladási mennyiséget , viszont cefre és hulladékbarackot nem akarok termelni.
Az őszibarackokkal hasonló ugyan a helyzet, de vannak különbségek...pl, hogy az első kategóriába több fajta tartozik...és alapból szinte az összes oda tartozhatna, ha a rovarok elleni védelmet meg tudnám oldani , de erre kevés esélyt látok . Mivel itt is a legtöbb elérhető típusból van és elég jól le is fedi az érési szezont , szintén az idei lesz, hogy újat párat kipróbálok , ezek hagyományos /szőrös / barackok lesznek és a régi fedőszíntípusból leginkább / teljesen bordók nem /...ami érdekes lehetne az a vörös húsú nektarin és -ha létezne - vörös húsú laposok....de ezeket is max kombifaként próbálnám ki.
A famennyiség csökkentése indokolt lenne, a rengeteg hulladék miatt / szinte 100 %ban a rovarok miatt... / , a faiskolai fáimat szintén csökkentett arányban fogom felhasználni , lehetőséget akarok teremteni az alma és főleg a körte arányának a növelésére.
Az almák lehetnek a legnagyobb nyertesei a kerítésnek , hiszen azokban tettek a legtöbb kárt a vadak . Itt úgy gondolom sokkal kevesebb arányában a ki-ill. levágásra ítélt fajta. Ezek többségében régi fajták /* minden tisztelettel , de van véleményem ezekről is...viszont most ebbe nem fognék bele ... /.
Amitől szabadulok az a Mutsu , Starkingok , részben a Goldenek ,Téli banánalma, Melodie , Mantet , Signe Tillisch , . A Baya Marisám most lett tűzelhalásos , nem pótolom...rengeteg ami még nem termett , bízom benne, hogy sok használható lesz közöttük.
A szilváknak is rezeg a léc , macerás a termesztésük / növényvédelem , szedés, eladás /...saját részre szinte egy fa elég lenne , így teljesen indokolt a csökkentés, átalakítás . A japánok, hybridek nem győztek meg arról, hogy teljes fákat kellene belőlük tartanom , megpróbálom összevonni őket amennyire lehet , d igazából ne érzem a jövőjüket.
Ki- ill. lemegy a Jojo , valszeg a toptaste +Tophit kombót teljesen kivágom , az egy ami a nagyok közül marad az valszeg a Presenta lesz / ez inkább gombóc méret... /. A Jofelán is gondolkodnom kell , bár idén tovább várok a leszedésével , lehet , hogy csak korán szedtem tavaly...A tavaly szemzett 3 megkapja az esélyt , de nem nagy faként / hanita , Joganta , Empress /...ne teremjenek túl sokat. Az Angeleno , 2 ismeretlen japán , a Purpple Candy, Fekete kajszi , Cherrykose megy.A Tegerát jónak tartom, elég jóízű, korai , jó méretű ...mivel kevesebb ideig van kint érdemesebb ezzel foglalkozni , mint a késeiekkel.
Eddig csak fillérekért tudtam eladni , nem teszek jót a piacozó fószernak , van egy határ ami alatt nem vagyok hajlandó gyümölcsöt eladni...cefrének szintén nem akarok fákat tartani , szóval /már / nem sajnálok egészséges fákat sem kivágni. Meggyből 3 fa maradt , ebből is egy csak azért mert abban van a DU1 és a Carmen cserkó...szóval ez sem örrökös...és nem is kell több, a cserkókból nagy termőfám most nincs 4 különböző korú van, egy tavaszi ületés, a többi vadrágta nyomorék , amik most a kerítéssel némileg helyrezökkenhetnek , de nagy fa indokolatlan , szintén a macerás termesztés miatt . Kései fajtákat amúgy sem érdemes tartani , mert a kukacoktól lehetetlen megvédeni /nekem /
Ami majd még komoly problémát okoz az a sok fahulladék eltüntetése , sajnos elég kicsi a tüzelésre használható hely, viszont idén kb 15-20 fa és ugyanennyi nagy mogyoróbokor kivágása van tervben + a tavaszi hulladék nagy része is megvan...szóval nem lesz egyszerű eltüntetni....ráadásul ugye fele terület már be van kerítve, így a mozgatása sem egyszerű.
terv még továbbá a zöld sorközök lehetőség szerinti felszámolása / max zöldtrágya növények használata várható , sok plusz meló ..és úgy érzem a rovarinváziót is lehetne csökkenteni a kevesebb zöld borítással....
Nos egyenlőre ennyi , időnként beleszerkesztek, ha jutok valamire , de az biztos , hogy gyökeres változtatásokra van szükség...
A kajszihoz annyit , hogy nem akarom ócsárolni az új, kemény fajtákat , de egyszerűen nehéz az eladásuk. A hagyományos puhulós fajták felveszik a fedőszínüket és tudom, hogy érik , mehet a kuncsaftoknak meg a lekvárfőző üstbe...az új kemények viszont korán felveszik a fedőszínt utána meg akár hetekig is kemények , savasak , nehéz belőni mikor használhatóak , így nehéz tervezni is az értékesítést , meg őszintén kimondottan aromás nem sok van köztük , de persze ettől még másoknak jó lehet.
...nos igen a körték...érdemes lenne jobban fejleszteni , mertmkeresik, már ilyenkor is a jó körtéket és szerencsére vannak...kár, hogy a többihez képest nagyon lassan fordulnak termőre...de azért próbálkozok rendületlenül.Úgy néz ki az Etrusca lenne a legkorábbi, amit már érdemes vinni eladni , aztán idén kóstoltam először az Isolda-t, hát remélem nem kiabálom el, de teljesen Vilmos filing, csak jóval korábban, szóval , reménykedek, a bevált mesterhármas a Vilmos-Bosc-Packhams marad és a titkos favoritom a Delwilmor /ha valóban az / , csak tudjam elszaporítani a kis csökött eredeti fámról...persze a körtékből még rengeteg nem termett , ha csak 4-5 használható lsz köztük már jó lesz...jó lenne egy tűrhető érési sort abból is összehozni és az kiválthatná legalább a barackokkal való kálváriát...