Jana11 2021.12.21. 12:39
Válasz atifoci2 (2938) hsz.-re
Olvasás
2939
Semmiképp beleszólás jelleggel, csak véleménnyel írom. Attila, meglátásom szerint az egy helyen termesztett sokféle alma v. körte ugyanolyan, vagy nagyobb kockázatot jelent több területen, mint akár a sokféle kajszi vagy őszi.Nehogy átess a ló másik oldalára.
Többször olvasom tőled az "átnyergelést", háát.... Egy biztos, az alma vagy körte tovább, jobban tárolható mint a kajszi
vagy az őszibarack, ezáltal az értékesítés másabb is, az ár már nem annyira jó sokszor, mint például a barackoknál.
De az almáknál például a hosszabb tenyészidő miatt sokkal több, és más károsítók is vannak. Ahány fajta, annyiféle érzékenység lisztharmatra, varasodásra, tűzelhalásra, tetűre-vértetűre, molyra....stb.
Meg merem kockáztatni tapasztalataim alapján, hogy egy-két érzékenyebb fajta bevitelével a területre sokkal többe
kerül adott terület növényvédelme, mint egy kevésbé érzékeny kajszié vagy őszibaracké.
Igen, ez a gyűjtési szenvedély sajnos fertőző mindannyiunknál ugyanakkor keserű saját tapasztalatom, vagy árutermelő vagyok egy adott területen max 2-3 fajtával, vagy hobbista sok fajtával ami szinte gyógyíthatatlan szenvedély, mindegy is hogy szőlő, barack, alma vagy körte.