Őszibarack, Nektarin és Sárga-kajszi barack Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2022.09.21. 20:16  Hozzászólás  Válasz délkelet (11138) hsz.-re     Olvasás  
  •   11140   


---
 
így legalább egy jó részük menthető lesz


Touche! Tűpontos.

Az idei év úgy alakult, hogy egyetlen egy őszibarack sem volt teljesen ép, mindegyiken volt valami sérülés, ami aztán semmi perc alatt tönkretette (volna) az egész gyümölcsöt Anya nem volt rest, azonnal felszedte a lehullott, és sérült barackot, kivágta a sérült részt, feldarabolta a maradékot, a hűtőbe tette, mert bevárta, míg pár üvegre való összejön, a hűtőben nem romlott tovább, és mikor vagy két kiló összegyűlt, előkapta a masinkát, és gyümölcslevet készített belőle. 15 nél több üveg van, nincs 20, de 15-nál több. Igaz, szereznem kellett hozzá széles szájú üvegeket, hogy könnyen lehessen önteni. Nekem a dolgom annyi volt, hogy szétszedtem a masinát, kitisztítottam, leszárítottam, és összeraktam. A magállapításod tűpontos.
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2022.09.21. 19:45  Hozzászólás  Válasz délkelet (11136) hsz.-re     Olvasás  
  •   11139   


---
 
Igen, a kütyü a befőzőautomata :) Nekünk spéci gép nincs az előmunkálathoz, gyümölcscentrifugával oldjuk meg, de a végeredmény így is jó.
 


  2022.09.20. 21:42  Hozzászólás  Válasz Spoli (11137) hsz.-re     Olvasás  
  •   11138   
Avatar

---
 
Szia Spoli!
Több szempontból is jó lesz ez a kis masina: egyrészt nagyon sok gyümölcs van a kertben és a befőtt meg lekvár nem hogy fogyna, de már hely sincs az elpakolásukra. A rostos levet meg amúgy is szeretem, most már magam állítom elő magamnak, nem kell a boltban költeni rá. A most készített körtelé pedig tényleg nagyon finom (és egészségesebb is), mint az üzletekben kapható. Az sem utolsó szempont, hogy mindig van sok sérült, kukacos alma, körte, amiket nagyon rövid idő múltán ki kell dobni, mert nem tudok mit kezdeni velük, hamar elrothadnak ... így legalább egy jó részük menthető lesz
 


  2022.09.20. 20:22  Hozzászólás  Válasz délkelet (11136) hsz.-re     Olvasás  
  •   11137   


---
 
Szia Délkelet!

Hasonló eszközzel tettünk el vagy 20 liter ribizliszörpöt, 20 liter paradicsomot, és ki tudja még mit. (Ki tudná? A nejem, de most tv-t néz) Nekünk nagyon bevált.
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2022.09.20. 18:58  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11135) hsz.-re     Olvasás  
  •   11136   
Avatar

---
 
Most egy kicsit megkavarodtam: a kütyü alatt a befőzőautomatát érted vagy valami mást? (az ivólé zavart meg). Nekem tegnap jött meg ez a gép, ma készítettem vele egy csomó körte ivólevet és most teszem a Lidl-es üstbe, amilyen a tied is. Készítettem róla hamarjában egy you tube-os videót. Már látom, hogy sokat lesz használatban ... egyelőre úgy látom, megéri a pénzét :thumbup:
 


  2022.09.19. 20:20  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (11130) hsz.-re     Olvasás  
  •   11135   


---
 
Ez ugyanazzal a kütyüvel készült rostos gyümölcslé , körte tisztán és őszibarack tisztán . Minden mentes , finom és tartós. Korábban almából csináltunk csak, simát, céklásat és birssel...idén bővítettük a repertoárt...ha rajtam múlna több és többféle is lenne....
 


  2022.09.11. 20:00  Hozzászólás
  •   11134   


---
 
Szezon vége felé egy szép /és jó / őszibarack : Aliblanca...sorolva látszik is is tud ...a Calred se rossz, de az nem GF-e n van és jóval több is volt/van rajta ...csak azok a rohadt poloskák ne találták volna meg ezeket :thumbdown: :angry-banghead:
 


  2022.09.07. 20:24  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (11130) hsz.-re     Olvasás  
  •   11133   


---
 
Mi idén raktunk el először kajszibefőttet...nulla tapasztalattal. Sokat nem cifráztuk. Először Lady Cotból , felezett barack az üvegbe, erre kávéskanál citromsav /na ez nem kellett volna / , fahéj+pár szem szegfűszeg , 2 ev kanál cukor, vízzel felönt. Bele a jó kis LIdl-s befőző autómatába /ez occsó és nagyon bevált /. ..és 85 fok/ 30 perc. Kóstoltuk , savanyú lett...következő adag Farbaly-ból , recept uez, de már citromsav nélkül...még nem kóstoltuk, de ha érdekel egyet megbontunk :). Ezt a kütyüt alapból paradicsomhoz vettük...na az eddig nem volt elrakva vele, mert évek óta nem sikerült, idén már nem is raktunk, csak koktélt. Viszont kiválóan bevált befőttekhez és rostos , minden mentes gyümölcslevekhez.
 


  2022.09.06. 06:15  Hozzászólás  Válasz délkelet (11131) hsz.-re     Olvasás  
  •   11132   
Avatar

rendszer admin
 
Nálunk is ez lett a nektarinokból. :)
Nászasszonyom neki ugrott, és elkészítette, lett egy pár tucat üveggel.
Végül is elfelejtettük lemérni, mennyi lett, de a nagy műanyag ládának eléggé húzós súlya volt.
Még nem kóstoltuk, de a több, mint egyéves unokám a fáról leszedett egy-másfél érett barackot simán benyomott, mert nagyon finom volt. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.09.05. 22:22  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (11130) hsz.-re     Olvasás  
  •   11131   
Avatar

---
 
Erre gondoltam:
IMG_20220905_132509.jpg
------------------------
Megtekintve 817 alkalommal.

IMG_20220905_145103.jpg
------------------------
Megtekintve 817 alkalommal.


Ma kíváncsiságból megkóstoltam a Lady cot-ból készült befőttet: lényegesen finomabb, mint a sok évvel ezelőtt a hagyományos kajszikból készültek, viszont minimális savanykás (húzós) íz azért érezhető benne. A Farclo-ban semmi ilyen nincs és az ráadásul befőzve is ropogós marad. Mivel hamarosan érni fog, aki rendelkezik ezzel a fajtával, bátran készítsen belőle befőttet! Mivel nem puhul meg a fán, ezért akkor kell szüretelni eltevéshez, ha már kellően édes és teljesen eltűnik belőle a sav.
 


  2022.09.03. 01:32  Hozzászólás  Válasz délkelet (11128) hsz.-re     Olvasás  
  •   11130   
Avatar

---
 
Milyen módszert értesz befőzés alatt? Ez a kérdés Attilának is szól, látom ő is próbálkozott vele.
 




  2022.08.27. 19:24  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11126) hsz.-re     Olvasás  
  •   11128   
Avatar

---
 
Mi is tettünk el belőle, de még nem kóstoltuk. Viszont eddig egyértelműen a legfinomabb a Farclo-ból készített befőtt, már pár év óta, így most is lesz befőzés ebből a fajtából ... persze ha a poloska is úgy gondolja (semmi húzós íz, a szomszédaim is odavannak érte)
 


  2022.08.27. 15:56  Hozzászólás
  •   11127   


---
 
Eddig nyugtom volt, de ahogy elszáradt a rengeteg kukorica a környéken megjelentek a zöld poloskák, a Venust emiatt kénytelen voltam keményen leszedni, aztán egy Karate+ Teldor kombót nyomtam az ezután érő barackokra és a szilvára...de sztem később a körtére is muszáj lesz, az almát talán nem buzerálják...
 


  2022.08.27. 15:54  Hozzászólás
  •   11126   


---
 
Eddig soha nem raktunk el kajsziból befőttet..idén ez is megtörtént, először Lady cotból, hát...az kissé savanyú lett, de azért elfogy...legutóbb meg Farbalyból, ezt még nem teszteltük :
 


  2022.08.16. 19:42  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (11123) hsz.-re     Olvasás  
  •   11125   
Avatar

terra alapító
 
A barack utóérő. Naponta tapogasd /finoman/ és amelyik puhúl már eheted. (A sérültek megrothadnak - kuka.)
 


  2022.08.16. 16:07  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (11123) hsz.-re     Olvasás  
  •   11124   


---
 
Szia Ragadozó!

Nem vagyok egy nagy májer ebben az ügyben, de a nejem kompótnak főzi meg ami még kemény, de nem teljesen éretlen. Ránézésre kompótnak jó.
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2022.08.16. 09:41  Hozzászólás
  •   11123   
Avatar

rendszer admin
 
Sajnos letört egy kisebb ág, és ennyi barack volt rajta.
Még nem érett, viszonylag kemény.
Lehet ezzel valamit kezdeni, hogy ne menjen kárba? :)

tortbarack.jpg
------------------------
Megtekintve 1631 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.08.13. 19:26  Hozzászólás
  •   11122   


---
 
A Maria Marta Gf-en még hozta magát , de az Incrocion már érződik a vízhiány, méretben és ízben is, a fáim kb mostanra unták meg a vízhiányt.
 


  2022.08.03. 16:37  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11120) hsz.-re     Olvasás  
  •   11121   
Avatar

rendszer admin
 
Nem tudom, de lehet, hogy befolyásolja, a gyerekek játszófüvének majd a közepén van, ezért nem nagyon, de elég rendszeresen volt locsolva "esőztető fejjel" hol esővízzel, hol csapvízzel késő este, naplemente után. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -




  2022.08.02. 18:38  Hozzászólás
  •   11119   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam is kezd színesedni az Extreme Moon Nektrain.
Ebben az évben úgy alakult, hogy még tavaly kapott egy jó erős késő őszi lemosót, majd ez évben tavasszal egy jó erős Vegesolos tavaszi lemosót.
Aztán virágzás után még egyszer kapott el alapos lemosást gombaölős, rezes, kénes keveréket (a Vegesolhoz hasonlót, de nem az volt. Nem tudom micsoda, úgy kaptam.).
Aztán jóval később tetvek ellen kapott még egy jó erős permetezést, ami eredményesnek bizonyult.
Ezen kívül az ég világon semmi mást!
És most így néz ki .... :)

nektarin4.jpg
------------------------
Megtekintve 2026 alkalommal.

nektarin3.jpg
------------------------
Megtekintve 2026 alkalommal.

nektarin2.jpg
------------------------
Megtekintve 2026 alkalommal.

nektarin1.jpg
------------------------
Megtekintve 2026 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2022.08.02. 15:20  Hozzászólás  Válasz firpolino (11115) hsz.-re     Olvasás  
  •   11118   


---
 
Nálam amúgy nagyon nagy, de minimális pirosas fedőszíne van, ami kap közvetlen napot azon talán több...majd fényképezek.
 




  2022.07.31. 18:05  Hozzászólás  Válasz firpolino (11115) hsz.-re     Olvasás  
  •   11116   


---
 
Hát az én Maria Biancamnak sokkal kevesebb fedőszíne van...szóval nem tudom...
 


  2022.07.31. 10:33  Hozzászólás
  •   11115   


---
 
Tegnap vettem a piacon egy nagyon zamatos, kiváló ízű, fehér húsú őszibarackot.

Milyen fajta lehet?

Maria Biancára gondoltam, de nálam még kicsi és éretlen. Vagy ennyire le van nálam maradva?


7D0A4851-6FA2-4E30-B2CF-0130007DE52A.jpeg
------------------------
Megtekintve 2140 alkalommal.

0FBA26ED-627F-485D-A922-3739F099DBE6.jpeg
------------------------
Megtekintve 2140 alkalommal.

 


  2022.07.24. 17:14  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11073) hsz.-re     Olvasás  
  •   11114   


---
 
Szia! Elnézésed, csak most vettem észre a kérdésed. A Compacta kellemes csalódás, 2019-ben ültettem, idén volt az első termés. Közép nagy a termése, ízre nagyon jó, aromás, lédús és abszolút nem szálas. Alibá ezért lehet sarokba fog állítani, de most érik a Budapest, ez is finom, de azt kell írjam a Compacta még jobb volt. Nagyban nem tudom mennyire érné meg foglalkozni vele, mivel féltörpe, a termésbiztonságáról sem tudok nyilatkozni, mint feljebb írtam, első termés. Viszont hobbi célból, sajátrészre egy próbát mindenképpen megér! Ja még annyi, az érési idejét mindenhol július vége - augusztus elejére írják, na ez téves, június vége az igaz, ahogy nálam kiderült, amúgy kevés anyagot találni a fajtáról, nemcsak magyar, de külföldi oldalakon sincs sok minden.
 


  2022.07.24. 14:07  Hozzászólás  Válasz firpolino (11112) hsz.-re     Olvasás  
  •   11113   


---
 
Termesztési szempontból nem volt gondom igazán a nyugatiakkal, de fogyasztási szempontból...messze az én ízlésemtől és igazából a vevőim se rajonganak értük. Ültettem egy Göncit és egy Ceglédi bíbort /remélem azok lesznek .../, meg ami marad azokat beosztom saját részre...inkább ültetek helyettük őszit meg almát.....hogy nehogy meggondoljam magamat, elkezdtem lecsonkázni a kimenő kajszikat :
 


  2022.07.24. 13:02  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11111) hsz.-re     Olvasás  
  •   11112   


---
 
Úgy látom, nem egyszerű megtalálni a megfelelő fajtát.

Én a ceglédiekkel kísérletezek. Van Ceglédi gömbölyű és Ceglédi zamatos is a kertben. Utóbbin van egy kevés termés, így végre meg tudom kóstolni.

Mindkettő egyelőre életerősnek mutatkozik.
 


  2022.07.24. 12:46  Hozzászólás  Válasz firpolino (11110) hsz.-re     Olvasás  
  •   11111   


---
 
Nehéz erre mit mondanom...én nagyon kiábrándultam a nyugati kajszikból...és úgy összességében is elment a kedvem a kajsziktól . Talán a Tomcot ami elfogadható közülük / legalább is annak vettem anno.../de a többi...
 


  2022.07.24. 12:35  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11109) hsz.-re     Olvasás  
  •   11110   


---
 
Külföldi kajszik közül melyik az, amelyik bevált és nem szálkásodik?
 


  2022.07.24. 10:44  Hozzászólás  Válasz firpolino (11107) hsz.-re     Olvasás  
  •   11109   


---
 
Nagyobb terhelésnél és szárazságban szálkásodik...amúgy a kajszikat radikálisan csökkenteni akarom , már csak saját célra hagyok, a kísérletezésből kb elég volt.Idén még párat ugyan át/szemzek , de a kajszikkal befejeztem.
 


  2022.07.24. 10:17  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11106) hsz.-re     Olvasás  
  •   11108   
Avatar

---
 
Örülök, hogy örvendsz :) . Én is szeretek köztetek lenni.
Mesterizek, ezért vagyok eltűnve. Elég húzós.

Gyümölcs mutatkozik, az almákon sok van, de nem volt időm metszeni és ritkítani, úgyhogy elég aprók maradtak.
Két fát sikerült idejében ritkítani, azokon nagyon szépek a gyümölcsök.
Az egyik Granny Smith és Jonagored kombo, a másik Sir Price.
Majd teszek róluk képet.

A legtöbb kötés a James Grieve-n van, az nagyon apró, pedig az egyik kedvencem.
 




  2022.07.24. 09:28  Hozzászólás  Válasz andras (11104) hsz.-re     Olvasás  
  •   11106   


---
 
Örülök, hogy előkerültél...remélem nem maradsz gyümölcs nélkül idén :)
 


  2022.07.24. 09:27  Hozzászólás  Válasz laca12 (11103) hsz.-re     Olvasás  
  •   11105   


---
 
Kb ugyanezek vannak nálam is, kivéve, hogy Early Redhavenem már nincs. Ma már a Mafria Bianca-n is találtam pár puhulót ill. az Ambra nektarinon amit a bogarak meghagytak. A laposokat úgy látom nincs értelme tartani, ízben nem tudnak többet, mint a normálok, megvédeni viszont sokkal nehezebb.
A kajszikból teljesen kiábrándultam, idén megy a Magic, a Wonder, a Delice-Shamade kombi, az ál-Rougecot /annak kaptam anno, de nem az lett...vmi más nyugati /. Valszeg az egyik Bergeval is, többet erősen csonkoltam és átszemzem...de úgy érzem a kajsziknak túl sok jövőjük nincs nálam. Mindent figyelembe véve az alma és az őszibarack amit érdemes, ill. a körtét némi fajtaátalakítáéssal.
 


  2022.07.22. 06:10  Hozzászólás
  •   11104   
Avatar

---
 
Nálunk így állnak a kajszik.
A Bergeval lassan érik, egyet-egyet ledob magáról, de még nem értettek. Finom édesek, de marad egy kis savanykás utóíz. Ha hagyom érni magában, akkor egyre levesesebb és édesebb.
A Bréda még kemény, de azért egyet megkóstoltam. Tipikus kajszi íz, finom édes, de érzik, hogy éretlen. Gyümölcs 50-70g.
A Betinkából 4 darab maradt meg, még ez sem teljesen érett, de nagyon szép színe van. Köszönöm Camron-nak, sok éve kaptam, de csak az idén tudom megkóstolni. Majd beszámolok róla.
Maradt néhány Zard is, most kezdik váltani a színűket.
A Farbaly meg a Farhial bőven kötött, de sajnos elkapta a stigma és csúnyán mutatkozik a gyümölcsökön.

Bergeval.jpg
Bergeval
Megtekintve 2515 alkalommal.

Betinka.jpg
Betinka
Megtekintve 2515 alkalommal.

Betinka 1.jpg
Betinka
Megtekintve 2515 alkalommal.

Breda 2.jpg
Bréda
Megtekintve 2515 alkalommal.

 


  2022.07.18. 20:06  Hozzászólás
  •   11103   
Avatar

---
 
Nálunk vége a kajszi szezonnak már csak egy kevés Lady van a fákon ... :dejo: Az őszik viszont érnek ezerrel most az Early Rh van teljes érésben,de már a Royal Glory-Majestik duó + a Redhaven is jó lehet hétvégére,,, a két Royalnál elég eltalálni a pontos szedési érettséget....Most már itt is nagyon érezni a szárazság hatását nem igen akarnak hízni az aszály minket is elkezdet sújtani öntözni kell a fákat bőségesen .....
 


  2022.07.10. 22:54  Hozzászólás
  •   11102   


---
 
Hello, ma láttam Auchanban:
Közepes méretű és világos vanilla cot.
Meglepően ehető, bolti mivolta ellenére is.
Édes, nincs jellegzetes aromája, nem savas, állaga jó, összességében ehető...
vanilla_cot.jpg
------------------------
Megtekintve 2984 alkalommal.


vanille_cot.jpg
------------------------
Megtekintve 2984 alkalommal.

 


  2022.07.09. 20:24  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11100) hsz.-re     Olvasás  
  •   11101   
Avatar

---
 
Az én fajtám neve minden valószínűség szerint Cot'n Candy. Eleinte ódzkodtam kicsit tőle, de mára egészen megkedveltem (és másoknak is tetszik az íze, igaz, főleg a cukor dominál benne)
 


  2022.07.09. 20:15  Hozzászólás  Válasz délkelet (11099) hsz.-re     Olvasás  
  •   11100   


---
 
Ez keleti beszerzés, nem is volt fajtanév hozzá, csak annyi, hogy Aprium...
 


  2022.07.09. 20:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (11097) hsz.-re     Olvasás  
  •   11099   
Avatar

---
 
Az enyém akkor nem ez a fajta, mert nálam még sötétzöld ill. olyannyira magvaváló, hogy késsel kettévágva kiesik belőle a mag
 


  2022.07.09. 20:06  Hozzászólás
  •   11098   


---
 
Egy kevésbé ismert őszibarack...még érés előtt : Winegold....és kezd érni a legkorábbi Royalom, a Gem / ami teljesen jó ízű, nem full édes/ :
 


  2022.07.09. 20:05  Hozzászólás
  •   11097   


---
 
Csak félig tartozik ide, Aprium : ...inkább csak érdekesség , nem nagy, nem bőtermő, nem magvaváló...
 


  2022.07.09. 04:44  Hozzászólás
  •   11096   


---
 
Extreme Beauty

Még Csarli hozta a fát. Eszméletlen finom sárga husú nektarin. Külsőre mindenki szilvának nézte :) Szomszéd néni azt mondta, hogy ő még ilyen finom édes, zamatos gyümölcsöt nem evett.


IMG_4539.JPG
------------------------
Megtekintve 3136 alkalommal.

 


  2022.07.08. 21:42  Hozzászólás  Válasz alex (11094) hsz.-re     Olvasás  
  •   11095   
Avatar

---
 
Köszönöm szépen Alex! Hirtelen csak egy dologra reagálnék: a magbélről azt állítottam, hogy édes. No, ennek előzménye van, mert mielőtt ezt leírtam volna, beszéltem erről egy 70 év feletti, jó észjárású szomszédommal (Romániában élő magyar ember, aki gyerekként gyakran csemegézett a kajszimagok belsejéből). Elmondtam neki, hogy megkóstoltam a magbelet és éreztem evés közben kesernyés ízt. Kérdeztem tőle, hogy akkor erre a magbélre a keserű jellemzés illik? Azt válaszolta, hogy ha keserű lenne a magbele, akkor én azt nem tudnám megenni. Ezért gondoltam, hogy ennek megfelelően akkor az édest kell írnom.
Közben még egy: valóban olvastam én is valahol, hogy csúcsos a gyümölcs alakja ... no az enyém nem olyan. Ezek után vannak kételyeim a fajtaazonossággal kapcsolatban.
 


  2022.07.08. 20:57  Hozzászólás
  •   11094   


---
 
"Ambrózia (Santo Ambrogio)
Az Adriai-tenger olasz partvidékén, Firenze környékén szelektálták. Egy francia faiskola hozta forgalomba 1853-ban. Régebben Európában sokfelé termesztették, még a Kaukázus vidékén is, de ma már nem foglalkoznak vele, pedig a Tiszántúlon szívesen ültették. Fája erős növekedésű, széthajló koronát fejleszt. Fagytűrése közepes. Bőtermő.Gyümölcse nagyméretű, megnyúlt,jellegzetesen csúcsos alakú. Július közepén, a Gönci magyar kajszi fajtával egy időben érik. Héja halványsárga, fedőszíne vörös. Húsa is világos. Egyenetlenül érik és puhul (mint a Mandulakajszi C.712 klónjai). Íze kellemes, de magbele keserű."
Surányi Dezső (szerk.)2011. A sárgabarack. Régi hazai és külfőldi fajták (alfejezet) 265. oldal
 


  2022.07.08. 19:28  Hozzászólás  Válasz alex (11092) hsz.-re     Olvasás  
  •   11093   
Avatar

---
 
Köszönöm előre is, ha megtennéd! Nagyon kíváncsi lennék rá :dejo: (legfeljebb kicsit szégyenkezem, ha nem pontos leírást adtam róla)
 


  2022.07.08. 18:36  Hozzászólás  Válasz délkelet (11090) hsz.-re     Olvasás  
  •   11092   


---
 
A Surányi Dezső féle "A sárgabarack" című könyvben egy kb. 6-8 soros leírás van róla. Ha érdekel, akkor begépelhetem ide ezt a 6-8 sort.
 




Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron