...a nagyobb Elmélkedéshez gondoltam írok egy utóiratot , amelyben felsorolnám azon fajtákat , amik megfordultak / hosszabb-de főleg rövidebb ideig nálam ... de ma már nincsenek.../némi adalék hogyan is alakult az elmúlt kb 20-25 év amióta elkezdtem egyáltalán gyümölcsfákkal foglalkozni.
alma : Gloster - mielőtt még egy szemet is termett volna a kószapocok kivégezte / ez a jószág több fajta végzete is lett sajnos...és ma is az első számú közellenség a kertben /.
Kovelit- valszeg ültetési probléma miatt meg sem eredt
Melrose - ezt még a régi hegyünkre ültettem , kb egy héttel az ültetés után már csak a helyét találtam... a hült helyét...
Gala - az alapfajta mindkét fája pocok kaja lett...
Fiesta - annak idején kellő szakirodalom nélkül hozattam / a nagykutasi ültetvényt ellátó faiskolából , több akkori új fajtával egyetemben / , nem igazán ízlett , nagyon hullós is volt / ezt a később beszerzett szakirodalom is igazolta / , sajnos akkor még nem foglalkoztam oltással szemzéssel , így kivágtam...ma már szimplán átoltanám...
Rubinette - lásd , mint Gala , ezt utólag mondva sajnálom , hogy nem mentettem meg róla oltással , igaz ez nem túl látványos / ma már van szép piros fedőszínű klónja / és ritkítva is ovis méret , de jellegzetes ízű , finom...talán lesz mód, hogy szerezzek belőle.
Golden delicious - az alap Golden , nagyon elégedett voltam a fájával és a fajtával is , sajnos a trehányságom vitte a sírba , amúgy elég régi fa volt /..és még szegény apám ültette... /, az újabb változatai egyenlőre a nyomába senm érnek , igaz valszeg ez is az én hozzá nem értésem miatt.
Jonathan - na ez az amit nem sajnálok , az igazi állatorvosi ló , nincs olyan betegség , ami ezt el ne kapta volna , bár ez is fater ültetése , de nem sajnáltam...kivéve azt az ágat , amit apu oltott bele és az anyai dédapám kertjéből származott , nem sikerült az oltás belőle / na jó akkor elég pancser is voltam hozzá / így elveszett agy jellegzetes ízű régi fajta
Téli fehér kálvil - ez ugyan még megvan...metszésig , aztán eltakarítom.Ízre sem tetszik , de egyébként meg mint a Jonathannál leírtak...lehet , hogy a régi idők nagy fajtája volt , de tőlem minden szempontból távol áll.
körte :
Árpával érő - elültettem...aztán sikerült lekaszálnom... / volt még pár hasonló manőverem.../ , de ma már nem is hiányzik.
Jeanne d' ARc - amikor hozattam még örültem , hogy vmi MO-n új fajtát be tudtam szerezni , aztán kiderült , hogy annyira nem jó , talán lenne belőle , de a tűzelhalás segített eldönteni a kérdést...
Concorde - a fentivel együtt jött , sztem nem az....a leírások alapján jó fajta , nálam nem ezt mutatta , mivel sokat oltottam belőle , vol/van munkám vele , hogy átdolgozzam mindet...csak az eredeti fa ment ki , szintén az Erwinia miatt.
Benita - amúgy sem vagyok oda a japánkörtékért / a család többi tagja viszont igen...ki érti... /, de ez mindent alulmúlt...mindkét fát átoltottam...ja mamár kicsit tudok oltani
...nem kell kivágni mindent feltétlenül
)
Madame du Puis - hittem a régi leírásoknak , engem nem győzött meg...bye, bye..
kajszi :
Harcot - az első kemény kajszim , nekem ízben sem jött be a rengeteg vékony vesszőt hozó fájával sem tudtam mit kezdeni...szóval sehogy sem tetszett...ennek elelnére elég nagy fa volt , mire rászántam magam , hogy kivágjam.
Bergeron - na ez a fajta az , amiről már sokszor regéltem , én alapból szerettem , korrekt , bőtermő , sztem finom fajta...de a sok év alatt az összes próbálkozásom kipusztult / gutaütés , fitoplazma, ps...tudomisénmi /, igaz a legöregebb kajszim is Bergeron...volt , 18 évet élt , nagyon sajnáltam. Túlterhelni nem szabad , mert akkor szálkásodik a húsa , de normális terhelés mellett jó.
Mediabel - én akkor tartok meg kemény húsú kajszit , ha finom...ez nekem nagyon nem jött be . Piacra lehet , hogy jó , de én úgy vagyok kertész , hogy fogyasztó is vagyok...és kritikus fogyasztó.
Barbora - ez még teljesen nem tűnt el , de azon vagyok. Amúgy finom...az a pár szem , amit sok év alatt termett , egyedi-furcsa- hajtásrendszere van és nem sikerült megfejtenem , hogy hogyan lehet rávenni , hogy tisztességesen teremjen.
Pannónia - nagyon puhulós , sharkaérzékeny , annyira nem aromás....nem sajnáltam amikor ke kellett vágnom.
Tardicot - saját szemzés, damilosnak esett áldozatul
őszibarack :
Mariska - az első őszibarackunk , tavaly járt le az ideje , már nem szaporítottam róla. Jó szívvel emlékszem rá , korrekten bőtermő , finom és viszonylag korai fajta...igaz nem túl látványos , talán vmikor még visszakerül , legalább egy ág formájában
Michelini - tavaly járt le az ideje , igazából erről sem tudok sok rosszat mondani , kicsit nekem vadas volt az íze , de nem rossz. Bőtermő , ha nem lennének újabb fajták maradt volna.
Vesuvio - nem rossz gumibarack , sajnos egy vacak fajtára szemeztem , kivágtam , nem szaporítottam róla /valszeg figyelmetlenségből /
August Red - egy nem igazán bevált nektarin , duránci , mivel a nektarinokkal egy ideje nincs szerencsém ezt sajnálkozás nélkül kivágtam.
Sweet Lady + Extreme Red : kombifa volt , a fának lehetett vmi baja , nem ment semmire .
Harko , Red June , Andosa , Independence , Fantasia , Flavortop : az első generációs nektarinjaim...igazából sok bajom nem volt velük , technológiai problémák miatt mentek ki , mint gyümölcsökre , fogyasztói szempontból , nincs panaszom...ha nem lennének újabbak többségük maradhatott volna. Az egy Fantasia , ami sharka miatt ment ki , azóta sem találkoztam ezzel a betegséggel őszin.
Diamond Bright - rosszkor, rossz helyre ültettem, 2 év kínlódás után kitörte egy vihar.
July Lady- akkor ültettem mint az előbbit , meg se eredt...
szilva :
Cacanska lepotica , Cacanska rana : hát nagy melléfogások voltak, a rana ráadásul keveset is termett , ízben sem tetszettek...na és a sharka , ááááá a beléjük oltott fajtákat sajnáltam , azok ezekkel együtt mentek : Sermina , Empress , Katinka...bár igazából csak az Empresst hiányolom , de azt nagyon.
Bluefree : igazából nem volt rossz , ha héj nélkül ette az ember...ezt is a sharka miatt vágtam ki.
Haganta - ez ősszel ment ki , más bajom nagyon nem volt vele , mint hogy nem ízlett , ahogy a németek általában...és fölöslegesnek tartottam , így is maradt még - egyenlőre -a németekből...
Besztercei - ennek az ízét hiányolom a mai napig , csak hát az a nyavajás sharka ne lenne...így nem is lesz soha normális és FINOM szilvám