Kertészeti csevegő Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
A Kertészek Kocsmája, ahol kötetlen társalgás folyik a világ nagy dolgairól.
  2020.04.19. 22:12  Hozzászólás  Válasz Alibá (3609) hsz.-re     Olvasás  
  •   3610   
Avatar

rendszer admin
 
Szerintem nem!
Szerintem ő a láncfűrészes fórum oldalára gondolt.
De az megszűnt régen ... :)

Ez volt (vagy 4-5 évvel ezelőtt) http://lancfureszes.freeforums.org/index.php
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.04.19. 19:30  Hozzászólás  Válasz tgwh (3607) hsz.-re     Olvasás  
  •   3609   
Avatar

terra alapító
 
Ezt keresed? http://terra-kert.hu/viewtopic.php?f=168&t=362&p=69258&hilit=l%C3%A1ncf%C5%B1r%C3%A9sz#p69258
 


  2020.04.19. 18:40  Hozzászólás  Válasz tgwh (3607) hsz.-re     Olvasás  
  •   3608   
Avatar

terra alapító
 
Szerintem spontán elhalás. Egy fórumot a facebookra vinni szerintem annyi, mint lehúzni a vécén.
 


  2020.04.18. 20:18  Hozzászólás
  •   3607   
Avatar

terra alapító
 
Estét.
Tudja valaki, mi lett a láncfűrészes fórummal?
Első tippre átmentek Facebook-ra, ha az az amit találtam... nem tudom mi volt az oldal címe vagy hogy nézett egyáltalán ki.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.04.11. 17:04  Hozzászólás  Válasz Male (3605) hsz.-re     Olvasás  
  •   3606   
Avatar

terra alapító
 
Köszi az elismerést.
Irigyellek, ha így tudtok élni.
Most beszélem rá a leszármazottaimat, hogy ne becsüljék le a konyhakertet. Így karantén esetén elég érthető.
 


  2020.04.10. 19:47  Hozzászólás  Válasz Rhéman (3573) hsz.-re     Olvasás  
  •   3605   


---
 
Hali te kis csibesz a botoddal...nagyon jo a memoar...sokan hiszik h bolondok vagyunk deee mi igy elunk ma is...
kidobaltunk tv-t telefont,mikrot s miegyeb igy nincs sarga postazas es tokkeletes az egesz-seg...kar h sokan mar csak elmelkednek tenni azonban nem tesznek semmit a szabad akarat es onbizalom hianyaban...nepbetegseg lett gratula a hozzaszolashoz...tecccccik es nem kicsit
Male
 


  2020.04.10. 19:39  Hozzászólás
  •   3604   


---
 
Hali...kerdesem van itt Valaki aki Komloval foglalkozik mert szukseget latnam nehany rhizomanak avagy plantanak...
koszontem Male
 








  2020.04.08. 19:58  Hozzászólás
  •   3600   
Avatar

terra alapító
 
Engedjétek meg, hogy én is ajánljak nektek egy remek írást a borsóról és a kertészkedésről. Minden szóval tökéletesen egyetértek :)

sokszinuvidek.24.hu
 






  2020.03.18. 16:48  Hozzászólás  Válasz Rhéman (3596) hsz.-re     Olvasás  
  •   3597   
Avatar

terra alapító
 
Mindegy. Vagy a fázis, fázis, fázis, nulla, vagy nulla, fázis, fázis, fázis. A fésűs sínnel való sorolhatóság miatt van így kitalálva.
 


  2020.03.18. 14:58  Hozzászólás
  •   3596   
Avatar

terra alapító
 
Gergerg!

OFF
A segítségedet kérem. Vettem egy túlfeszültség védőt. Nem kevés érzékeny cucc került a lakásba, és azokat szeretném megvédeni.
A bekötések jelölése: L/N, L, L, N/L, és föld. Lásd a képet.
Az L/N és az N/L hoz zavarba. melyikre kössem az N-t, és melyikre az L-t. Egyébként 3 fázis van.
Előre is köszi.
OFF
 


  2020.03.13. 09:47  Hozzászólás
  •   3595   
Avatar

terra alapító
 
Mesterséges intelligencia; valaki létrehozta, mesterségesen. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt.

Na, ebből mi lesz?
https://kiszamolo.hu/erdekes-lesz/
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.03.12. 07:00  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3592) hsz.-re     Olvasás  
  •   3594   


---
 
Szerintem addig míg azt a programot hívják mesterséges intelligenciának, aminek az algoritmusát programozók írják nem jogos a megnevezés.

Az általad említett go Mi-ről azt olvastam, hogy a programba csak a go szabályait programozták be. Aztán hagyták, hogy a program magával mérkőzzön.

Nem túl hosszú tanulás után legyőzhetetlenné vállt. Szerintem itt kezdődik a mesterséges intelligencia.

Engem nagyon izgat az általad is felsoroltak várható gazdasági, és társadalmi hatása.

Az látható, hogy szinte minden változás alapja a számítástechnika. Viszont ez igényli a ritkaföldfémek használatát.

Ezeknek az elemeknek a nevében a ritka félrevezető. Nem ritkák. Szinte mindenhol megtalálhatók, a koncentrációjuk rendkívül kicsi. Ma szinte Kína az egyetlen szállító, ott vannak nagyobb koncentrációjú előfordulások, és nekik van meg a kinyerési technológiájuk.. Ez a kvázi monopol helyzet komoly hatással lehet a nemzetközi egyensúlyra.

Milyen világ vár a gyerekeinkre, unokáinkra?
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.11. 23:44  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3592) hsz.-re     Olvasás  
  •   3593   
Avatar

rendszer admin
 
Egyik pontot sem tudom semmivel cáfolni.
Mindegyik valóra válhat, a kérdés csak az, hogy mennyi időn belül.

Nem tudom, mennyi belőle a valóság, és a különböző összeesküvés elméleteket nagyon nem szeretem.
De még tavaly ősszel olvastam egy cikkben, hogy csak az ezredforduló óta a világon már annyi különböző találmányt "elsüllyesztettek" különböző érdekcsoportok befolyása következtében, meg kizárólagos haditechnikai felhasználásra, hogy ezek segítségével a különböző technikai fejlődés már legalább 50 évvel előbbre lehetne.
De hát az elektromos autót sem 5 évvel ezelőtt találták fel ... :mivanm:
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.03.11. 21:31  Hozzászólás
  •   3592   


---
 
Kicsit hoszú, de érdemes elolvasni:

Egy közelmúltban megjelent interjúban a Daimler Benz (Mercedes Benz) vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy vállalatuknak már nem a többi autógyártó jelenti a konkurenciát, hanem a Tesla, a Google, az Apple és az Amazon.

– Az elkövetkező 5-10 évben a különböző szoftverek fel fogják forgatni a legtöbb hagyományos iparágat

– Az Uber ugyan csupán egy alkalmazás, melynek egyetlen gépkocsi sem áll a tulajdonában, mégis a világ legnagyobb taxitársaságának tekinthető

– Az Airbnb napjainkban a legnagyobb szállodaüzemeltető, annak ellenére, hogy nem rendelkezik saját ingatlannal

– Mesterséges Intelligencia: A számítógépek rendkívüli fejlődést mutatnak a világ megértésének terén. Például idén egy számítógép legyőzte a világ legjobb Go játékosát – a vártnál 10 évvel korábban.

– Amerikában a fiatal jogászok nem kapnak munkát. Az IBM Watson jóvoltából másodpercek alatt kaphat az ember jogi segítséget (egyszerűbb kérdésekben). Ezek a tanácsok 90%-ban megfelelőek, szemben az „emberi” tanácsok 70%-os arányával.

– Tehát ha az ember jogásznak tanul, érdemes lehet elgondolkodni a pályamódosításról, a jövőben ugyanis 90%-kal fog csökkenni az ügyvédek száma, és csak a specialisták tudnak majd a pályán maradni.

– Az IBM szuperszámítógépe, a Watson már a rákdiagnosztikában is fontos szerepet játszik: a számítógép által felállított diagnózis négyszer olyan pontos, mint az orvosok által felállított diagnózis. A Facebook mintafelismerő szoftvere jobban felismeri az emberi arcokat, mint az emberek. 2030-ra a számítógépek okosabbak lesznek, mint az emberek.

– Önvezető autók: 2018-ban hozzák forgalomba az első önvezető autókat. 2020-ra az ipar egésze radikálisan át fog alakulni. Senki nem szeretne saját autót, mert egyszerűbb lesz telefonon rendelni egyet, amely felvesz minket egy tetszőleges helyen, és elszállít a célállomásra. Nem kell majd parkolóhelyet keresni, csupán a megtett táv alapján fizetni, és utazás közben foglalkozhatunk mással is. Gyermekeinknek már nem lesz jogosítványuk és saját autójuk sem.

– Ez át fogja alakítani a városokat, mivel 90-95%-kal kevesebb autóra lesz majd szükség. Lehetőségünk lesz a parkolókat parkokká átalakítani. A világon évente 1,2 millió ember hal meg az utakon. Jelenleg 100 000 kilométerenként szenvedünk balesetet, ez a szám az önvezető autókkal pozitívan irányba fog változni: becslések szerint a jövőben 10 000 000 kilométerenként következhet be egy-egy baleset, ami évente egymillió ember életét mentheti meg.

– A legtöbb autógyártó cég csődbe fog menni. A hagyományos autógyártók egyszerűen csak jobb autót szeretnének készíteni, míg a tech vállalatok (Tesla, Apple, Google) négy keréken guruló számítógépeket terveznek.

– A Volkswagen és az Audi mérnökeinek nagy része egyenesen retteg a Tesla térnyerésétől.

– A biztosítótársaságoknak valószínűleg nagy problémákkal kell majd szembenézniük, mivel a balesetek megszűnésével a biztosítások százszor olcsóbbak lesznek. A jelenlegi autóbiztosítási modell jelentős mértékben át fog alakulni. .

– Az ingatlanpiacon is komoly változások várhatók, mivel ha lehetővé válik az ingázás közben történő munka, az emberek még messzebb költözhetnek a nyüzsgő belváros zajától.

– A jelenlegi becslések szerint 2020-ban már az elektromos autók fogják uralni a piacot. A városokban csökkenni fog a zajszennyezés, ráadásul az elektromos áram rendkívül olcsó lesz, és a károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökkenni fog. A napenergia-termelés az elmúlt 30 évben folyamatosan növekedett, aminek pozitív hatásai már most is érezhetők.

– Tavaly több napenergetikai beruházás történt, mint fosszilis alapú. Az energetikai cégek mindent megtesznek a hálózati hozzáférés korlátozásáért, hogy megelőzzék egy esetleges versenyhelyzet kialakulását a házi napelemrendszerekkel szemben, hosszú távon azonban nem szállhatnak szembe a technológiai fejlődéssel.

– Az olcsó áramnak köszönhetően jelentős mennyiségű és olcsó vízkészlet áll majd a rendelkezésünkre. Egy köbméternyi sós víz sótalanításához mindössze 2 kWh áramra van szükség. A legtöbb helyen, csak ivóvízből szenvedünk hiányt. Képzeljük el, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak meg, ha korlátlan mennyiségű vízhez juthatunk hozzá – szinte ingyen!

– Egészség: A Tricorder X (A név a Star Trekből ered), árát még ebben az évben nyilvánosságra hozzák. Bizonyos vállalkozások olyan orvosi eszközt fejlesztenek majd ki, amely kompatibilis telefonjával, alkalmas retinaszkennelésre, vérmintát vesz valamint elemzi a kifújt levegőt.

Az eszköz 54 biomarker segítségével szinte valamennyi betegséget diagnosztizál. Néhány éven belül így mindenki számára elérhetővé válhatnak a legkorszerűbb egészségügyi vizsgálatok. Intsünk búcsút az egészségügyi intézményeknek!

– 3D nyomtatás: A legolcsóbb 3D nyomtató ára 10 év alatt 18 000 dollárról 400 dollárra zuhant, a nyomtatás sebessége ugyanakkor százsorosára nőtt. A neves cipőgyártó cégek már háromdimenziós technológiával készítenek cipőket.

– Bizonyos repülőgép-alkatrészeket már most is 3D nyomtatással készítenek. Az űrállomásokat is felszerelték már 3D nyomtatókkal, ami szükségtelenné teszi a nagymennyiségű cserealkatrészek tárolását.

Az idei év végére az új okostelefonokkal lehetőségünk nyílik a 3D szkennelésre. Az alkalmas eszközökkel beszkennelhetjük lábfejünket, és kinyomtathatjuk a számunkra megfelelő cipőt.

Kínában 3D nyomtatással egy hatemeletes irodaházat építettek fel. 2027-re várhatóan minden tizedik terméket 3D nyomtatással fogják elkészíteni.

Technológiai újításon törjük a fejünket? Tegyük fel a kérdést magunknak: szükségünk lehet erre a termékre/szolgáltatásra a közeljövőben? Ha igen a válasz, igyekezzük mielőbb megvalósítani azt!

Ha az okostelefonnal nem kompatibilis az ötlet, felejtsük el! Utolsó tanács: huszadik századi fejjel történő gondolkodással a 21. században nem járhatunk sikerrel.

Munka: a jelenlegi munkahelyek 70-80 százaléka feleslegessé fog válni a következő 20 évben. Számos új munkakör létesül majd, de még kérdéses, hogyan fognak tudni a munkavállalók elhelyezkedni.

Mezőgazdaság: Egy mezőgazdasági robotnak köszönhetően a harmadik világbeli országok termelőinek már nem kell a földeken dolgozniuk, elegendő csupán a gépe(ke)t irányítani.

A „moodies” nevű program képes meghatározni, hogy éppen milyen kedvünkben vagyunk. 2020-ra olyan applikációk lesznek elérhetők, melyek az arckifejezésünkből eldöntik, hogy hazudunk-e. Képzeljünk el például egy politikai vitát, amelyben nyomon követhetjük, hogy a felek mikor mondanak igazat és mikor hazudnak!

A bitcoin globális tartalékvalutává válhat!

Élettartam: Az átlagos élettartam napjainkban évente három hónappal nő. Négy évvel ezelőtt ez a szám 79 volt, ma már 80. A növekedés mértéke fokozatosan növekszik, 2036-ra már évente több mint egy évvel fog emelkedni a várható élettartam. Így tehát mind nagyon hosszú ideig élhetünk, valószínűleg még 100 évnél is jóval tovább!

Oktatás: Afrikában és Ázsiában már 10 dollárért (kb. 2600 Ft) kapható a legolcsóbb okostelefon. 2020-ra az emberek 70%-ának lesz okostelefonja, aminek köszönhetően mindenki számára elérhetővé válik a világszínvonalú oktatás.
 


  2020.03.11. 15:58  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3590) hsz.-re     Olvasás  
  •   3591   


---
 
Akar a fene politizálni.

Az érdekelne, hogy ki hogy látja milyen fejlesztések lennének ésszerűek nálunk. Nincs sok nyersanyagunk, de van jó termőföld, és elég jó egyetemi képzés. Mindent azonban nem lehet csinálni.

Kérdezhettem volna, hogy az unokádat milyen pályára biztatnád? De ebben a csemete adottságai erősen beleszólnak. Itt meg az ország adottságai döntenek.

De tudod mit, ne is válaszoljatok, akkor biztos nincs félreértés.
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.11. 14:58  Hozzászólás  Válasz Más Tészta (3588) hsz.-re     Olvasás  
  •   3590   
Avatar

rendszer admin
 
Talán a politikát nem kellene kiprovokálni.
Ez egy kertészeti fórum, és az is marad. :(

A robotikától, meg a mesterséges intelligenciától elég hamar elértünk a miniszterelnöki poszthoz. :(
Ennyi elég is volt belőle .... :(
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.03.11. 14:52  Hozzászólás  Válasz Más Tészta (3588) hsz.-re     Olvasás  
  •   3589   
Avatar

terra alapító
 
Ez Regős Bendegúz programja volt. Ha valóban én lennék a miniszterelnök, akkor az első dolgom az lenne, hogy lemondok.
 


  2020.03.11. 14:00  Hozzászólás  Válasz gergerg (3585) hsz.-re     Olvasás  
  •   3588   


---
 
Gondolod, ezzel a programmal nyernél választást? :thumbup:
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.11. 13:58  Hozzászólás  Válasz tgwh (3586) hsz.-re     Olvasás  
  •   3587   


---
 
Ha például az önvezető autót is a robotikához soroljuk, akkor annak a fejlesztése már működik itthon. Az egyik unokám Oxfordban szerzett elektromérnöki diplomát, és most egy multi magyarországi fejlesztői részlegén dolgozik ebben a témában.

De, például a géntechnológiával érdemes lenne-e foglalkozni. Mezőgazdaságban, állattenyésztésben, egészségügyben?
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.11. 12:48  Hozzászólás  Válasz Más Tészta (3584) hsz.-re     Olvasás  
  •   3586   
Avatar

terra alapító
 
Abszurd.
Nem tudjuk mik a változások. Először azokat kell tisztázni. Lehet ismeretlen is, csak akkor úgy kell feltenni a kérdést.
Meg amúgy is, itt pofára megy minden, ki választaná meg a kopasz pocakost, mindenki Rákosit látná benne :fetreg: :fetreg:
Lehet elméletben gondolkodni, akinek van rá ideje, de felesleges, tudjuk mi lesz. Mossál kezet, majd csinálunk hozzá óriásplakátot. Csak nem írjuk rá, hogy vigyél magaddal szappant, mert a kórházban nem kapsz...
Valószínűleg a hozzá nem értés a jövőben is be fog tenni. Robotikában az élen jarhatnánk, ha a vezetőink is a toppon lennének, vagy legalább ha valódi szakértőkre hallgatnának.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.03.11. 12:32  Hozzászólás  Válasz Más Tészta (3584) hsz.-re     Olvasás  
  •   3585   
Avatar

terra alapító
 
Mindent a visszájára fordítok. A csősztől elveszem a bunkósbotot. A pofonokat végképp eltiltom. Aki vét a törvény ellen, felpofoztatom a bakterrel. Az ország vászontarisznyájára lakatot tetetek, nehogy kilopják belőle a pénzt.
 


  2020.03.11. 09:42  Hozzászólás
  •   3584   


---
 
Mondjuk, hogy te vagy az ország miniszterelnöke. Milyen intézkedéseket tennél, hogy a várható változásokból az ország a lehető legtöbbet profitálja?

Más:

Mostanában egyre kevesebb alvás elég. A minap is előbb keltem, mint a nap. Ime:

 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.10. 23:54  Hozzászólás
  •   3583   
Avatar

terra alapító
 
Robotika. Eljön majd az idő, amikor olcsó lesz. Nekünk mindegy, 50 évvel úgyis le vagyunk maradva...
Előbb pusztul el a bolygó, mint hogy változzon az ember. Mesterséges intelligencia biztos lesz, és nem hinném hogy sokat kellene várni.
A vagyoni különbségek biztos nőni fognak. Viszont pont az ember viselkedése az, ami eddig bajba sodorta minket, pont az mozdíthat előre is. Pl. Tesla kocsi az űrben...
Nem lesz se jobb, se rosszabb. Mert az változást idézhet elő. Egy gyökeresen újhoz a réginek pusztulnia kell, minél nagyobb lánggal
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.03.10. 20:09  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3579) hsz.-re     Olvasás  
  •   3582   


---
 
Alapvetően egyetértek veled.
Általános iskolás koromban magam gyártotta detektoros rádión hallgattam villanyoltás után a zenét.
Középiskolában jó zsebpénzt kerestem a Terta és Mambó magnók javításával, és elektroncsöves gitárerősítő készítéssel.
Már egyetemista voltam, mikor terjedni kezdett a tranzisztor, a diplomámat nem sokkal az integrált áramkör megjelenése után kaptam meg.
A nyolcvanas évek elején, még a PC megjelenése előtt lett számítógépem. A teljes memóriája 64 kilobyte volt.
Most a telefonom ennek a sokszorosa.
Az elektronika az általam ismert 70 év alatt sok nagyságrendet fejlődött. Ez valószínű a következő 70-ben is így lesz.
A robotika frissebb tudomány, a mechatronika terméke. Egyre több monoton emberi munkát fog kiváltani.
Viszont igényelni fogja a kvalifikált munkaerőt. Ez a fajta fejlődés eddig bruttóban nem eredményezett munkanélküliséget. Igaz három elemivel nem lehet dolgozni, de programozóban égető hiány van.
Azonban, ha mégis felszabadul munkaerő, akkor a munkaidőt kell csökkenteni.

A mesterséges intelligenciával nekem is gondom van. Ez megérne egy külön vitát.
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.10. 19:52  Hozzászólás  Válasz gergerg (3580) hsz.-re     Olvasás  
  •   3581   


---
 
Mindegy, hogy minek hívod, de tény, hogy egy - egy jelentős találmány a gazdaságra igen nagy hatással van.

Mondjuk a kengyel feltalálása a hadviselésre, ugyan erre a harci szekér, a vas.

A repülés a turizmusra, a műhold a hírközlésre.

Amikor az alapvető felfedezés születik, a kutya nem tudja megmondani mire, és hogyan hat.

Pl. a lézer eleinte csak furcsaság volt.

Valószínű, hogy az emberek közti vagyoni különbségek nőni fognak.
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.10. 19:13  Hozzászólás  Válasz Más Tészta (3576) hsz.-re     Olvasás  
  •   3580   
Avatar

terra alapító
 
Első körben a ciklusok. Nem hiszek ezekben a ciklusokban, merthogy a ciklus ugyan létezik, de nincs az egészben bizonyíték a ritmusára. Fel van sorolva pár ciklus, aminek van eleje és vége. Ha ezt egy körforgásnak tekintjük, akkor ennek bizony ismétlődnie kellene, hogy valamire is következtetni lehessen belőle. 2008-as válság. Hát... szar volt, de azért a megelőző 100 évben volt szarabb is. A háború előtti válsághoz nem is mérhető. Hogy most milyen időszak következik, azt nagyon sok dolog meghatározza. Én leginkább azt gondolom, hogy még nagyobbra nyílik majd az olló, még nagyobb lesz a különbség különböző embercsoportok között. A globalizáció pedig jelenleg nem látszik megállíthatónak, legalábbis nagyon kicsi rá az esély. Műszaki dolgokba meg azért nem mennék bele, mert a fent leírtak szerint biztosan lesz önvezető autó, és lesz éhező is.
 


  2020.03.10. 18:30  Hozzászólás  Válasz Más Tészta (3578) hsz.-re     Olvasás  
  •   3579   
Avatar

rendszer admin
 
A robotika mindig is azzal az elsődleges céllal készült, hogy az ember fizikai, monoton munkáját kiváltsák.
A régi dolgok fejlesztése nem igazán, de az új dolgok valamilyen szinten mindig emberi munkaerő létszám csökkenéssel járnak.

A mesterséges intelligencia szerintem még kicsit meseszerű, kell még pár évtized, mire valaki(k) megalkot(nak) egy olyan mesterséges intelligenciát, amire azt lehet mondani, hogy igen!, ez már valami. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.03.10. 17:27  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3577) hsz.-re     Olvasás  
  •   3578   


---
 
Szerintem is biztos, hogy az egyik meghatározó a robotika, és a mesterséges intelligentsia lesz.

Okoz-e ez munkanélküliséget, vagy további munkahelyeket teremt?
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.10. 17:16  Hozzászólás  Válasz Más Tészta (3576) hsz.-re     Olvasás  
  •   3577   


---
 
Véleményem szerint többek közt a következő évtizedek meghatározó kérdése a ROBOTIKA fejlődése és rohamos elterjedése valamint az erre választ kereső és adó politikai és társadalmi lépések lesznek.
 


  2020.03.10. 12:45  Hozzászólás
  •   3576   


---
 
Előzmény:

Gergerg/ Moderátor! Miért?/ 322 „Rhéman pedig egészen más tészta, pláne kár ide hozni.”
Rhéman/ Moderátor! Miért?/ 339 „Persze szívesen meghallgatom, hogy milyen tészta vagyok.”
Gergerg/ Moderátor! Miért?/ 340 „Hát... olyan paradicsomos. Talán spagetti.”
A formális logika szabályai szerint ha Rhéman = más tészta, akkor más tészta = Rhéman. Tehát akaratlanul lett egy keresztapám.

Mit tagadjam megtetszett a név. Nem fogom sokat használni, de megtartom. :unnep:
Komolyabbra, és egy kicsit költőire fordítva a szót kérdeznék.

A lényeg:

Az idő méhében megfogant a változás. Nem láthatjuk a végét. Mivel ilyen volt már korábban, talán felmérhetjük a várható eseményeket.
Kondratyev, szovjet közgazdász, aki az ötéves terveken dolgozott, ciklikusságot talált a gazdaság fejlődésében.
Ezeket, az azóta Kondratyev ciklusoknak nevezett folyamatokat jelentősebb műszaki változások indítják be, mint például a gőzgép felfedezése.
Minden ciklus esetében megkülönböztetünk 4 szakaszt: prosperitás (fellendülés), recesszió (hanyatlás), depresszió (mélypont, hanyatlás) és Expanzió (emelkedés).
E szakaszok közül a mélyponthoz kapcsolódik a piac megtisztulása és a legtöbb innováció piaci megjelenése.
Egy ciklus hossza 30 – 70 év. A második ciklus motorja a vasút volt, majd a kémia, és elektromosság. Ezt követte az autók gyártás, és az olaj ipar.
Végül jött az informatika.
A 2008-as válság beilleszkedik a szisztémába.
Most tehát egy fellendülés következne.
Kinek mi a véleménye mely, már látható gazdasági, társadalmi folyamatok határozzák meg a következő 1 – 2 emberöltőnyit?
Informatika, űrtechnológia, önvezető autók, megújuló energia, génsebészet, járványok, klíma változás, kisebb államok egyesülése, Mars gyarmatosítása stb.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
 
Gergerg: „Rhéman pedig egészen más tészta


  2020.03.09. 22:02  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3574) hsz.-re     Olvasás  
  •   3575   
Avatar

rendszer admin
 
Bizony-bizony! :SRCE

received_1471949239580891.jpeg
------------------------
Megtekintve 9690 alkalommal.


Mezőberény 1963 vagy 1964 nyara
A képen én vagyok, kezemben meg egy varázsbot, amivel
megküzdhettem, ha esetleg jöttek a betyárok! :hiha:

Mezőberénybe csak néha nyaranta jártam.
Bár volt villany, de az ottani nagyszüleim este jobban szerették a petróleum lámpa fényét.
Volt tehén, disznó, baromfi, galambok.
Friss tej, sajt, túró, tejföl.
A kertben meg majd minden, amit a piacon is lehetett kapni.

Pesten kertes házban laktam (ott születtem, és ott éltem 63 évig).
Most a gyerekekhez költöztem, ez is kertes ház, de azért ez már nem ugyanaz ....
Viszont itt gyerekkoromban csak disznó volt, meg baromfi.
De nagyapám kertészkedett, és ott is volt szinte minden, amit a piacon is lehetett venni.
A zöldségek mellett málna, eper, barack, alma, körte, birsalma, szilva ...

Imádtam, amikor nagymamám tésztát gyúrt.
Amikor levágta a széleit, mindig ellopkodtam, és a sparhelt szélén megsütöttem.
Mennyei finom kaja volt ... :)
Nagymamám egy fél karéj kenyeret megkent a finom disznózsírral, majd csak annyit mondott - ott a sámli.
Nem oda kellett ülni a konyhában, hanem fogtam a sámlit, kivittem a kertbe, és ráültem.
Előttem paradicsom, mögöttem paprika, jobbra hagyma, balra saláta.
A nadrág szárát meg azért találták fel, hogy ilyenkor ne kelljen bemenni, lemosni a zöldséget.

A többit már nem is említem ... :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.03.09. 20:04  Hozzászólás  Válasz Rhéman (3573) hsz.-re     Olvasás  
  •   3574   


---
 
Jó olvasni ezt az írást valamiért van egy varázsa számomra. Nyaranta sokat voltam tanyán ahol még csak petróleum lámpa világított esténként és a sparhelton csináltuk a pirítóst. Hétvégén persze begyújtottunk a kemencébe, nem kenyeret már nem sütött a nagyanyám de kelt kalácsot igen. Egyszer ment hetente a városba, a szuper nagyi, mert motorizált volt, már Babettával repesztett, de a lényeg csak petróleumot, dohányt, sót, cukrot, teát és ilyeneket vásárolt vagyis szinte cserélt a túróra tejfölre.
Minden megtermett a tanyán ami kellett a konyhára, a birkatúrótól a paprikáig s ha már sorolom a kacsa liba nem ünnepi étel volt csak. A recsegős kolbász s kissé avas szalonna új hagymával az igazi, de tudod te ezt. Szüleim már városiak voltak így ez az élmény olyan vakációs filling lett a számomra évekig csak nosztalgiával gondoltam rá. Aztán mint tudjuk az élet a legnagyobb rendező, tanyára költöztem 24 évesen ideiglenesen pár évre, na ennek pontosan 30 éve már és úgy döntöttem itt is maradok. Igaz nem olyan klasszikus tanya, de próbálok sok mindent megtermelni így is a család számára. Viszont nem szeretem kidobni az élelmiszert, de igazatok van kis kreativitással meg lesz annak a helye.
 


  2020.03.09. 11:25  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3563) hsz.-re     Olvasás  
  •   3573   
Avatar

terra alapító
 
Még nem voltam 5 éves, mikor véget ért a második világháború. Akkor a család, apám alakulatával Ausztriában volt. Így angol – amerikai hadifogságba kerültünk, és csak később engedtek minket haza.
Nem mentünk Szatmárnémetibe a saját lakásunkba, hanem Nyíregyházára, Rhéman nagyapámékhoz.
Tata idős volt szép házasságban élt nagyanyámmal. Kicsi kertjét precízen ápolta. Amit lehetett megtermelt a háztartásnak.
Nekem, gyereknek ez volt a béke szigete. Péntekenként jött a tejesasszony. Hozta a tejtermékeket, tojást. Ekkor volt a nagymosás. Persze tészta volt az ebéd, és a főzővízzel keményítették ki a ruhát.
Az étel főként az évszak terméséből készült. A Nagyanyám mindenből elrakott, a zöld diótól a dinnyehéjig mindent.
Számomra azok az idők jelentik a paradicsomi állapotot.
Így aztán mikor úgy 25 éve lett házunk, kertünk, akkor lassan kertészkedni kezdtem. Előbb csak a friss termést használtuk, aztán, mert a termés bőséges volt, befőztünk, és amit nem azt a családnak szétosztottuk.
De nem jött vissza a gyerekkori álom. Ez a világ már nagyon más. Nincs tejesasszony, nem keményítik a ruhát, nem kapsz zöld diót a piacon. Sőt ez a piac, már rég nem olyan, mint volt. Pl. nem párban árulják a rántani való csirkét. A csirke a csirkegyárból jön.
Az iparszerű termelés mindent eláraszt.
Én még megtermelek néhány dolgot magunknak, de a gyerekein, unokáim már nem teszik ezt.
Nem baj. Én a magam kedvére, lehet csak nosztalgiából, megteszem. Ők tegyenek a maguk szándéka szerint, ha már nem leszek.
Én tudom, hogy egy lassan eltűnő világ képviselője vagyok. Nem érzem magam a gyűjtőszenvedélyemmel rosszul.
 


  2020.03.08. 21:27  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (3570) hsz.-re     Olvasás  
  •   3572   


---
 
Köszönöm őszinte hozzászólásodat, talán segítünk másoknak.
 


  2020.03.08. 18:44  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3558) hsz.-re     Olvasás  
  •   3571   


*
 
Mivel nagyon kiírtam magam, nincs most energiám reagálni az eredeti felvetésre, de gondolatban már megírtam, úgy hogy nem úszod / ússzátok / meg ;) :lol:
 


  2020.03.08. 18:42  Hozzászólás  Válasz Cicero (3569) hsz.-re     Olvasás  
  •   3570   


*
 
Mivel itt mindenki tegeződik, talán nem sértelek meg :wave:
Szóval amióta Camrom felvetette a kérdést az én agyam is járt, de alapból utálok sokat írni ,így nehezen álltam neki...
Aztán végigolvasva az írásodat / jól tetted, hogy leírtad / , úgy gondoltam részben átkonvertálom a magam képére...ha úgy tetszik plagizálok :lol: ...vagy azt is írhatnám, hogy ez vár rám is, ha megérek még vagy 20 évet...

Nálam már menthetetlenül szenvedéllyé vált.Saját pédám : 23 éves voltam , amikor az apám meghalt / infarktus /, akkor még a tesóval meg anyuval elügyködtünk a kertben, illetve apu szülőfalujában lévő " hegyünkkel...ami szintén kb 7-800 nöl volt / ott málna, szeder, ribizli és fenyő volt, meg krumplis terület és egy sor nektarin. Akkor még nem annyira érdekelt a kertészkedés, csak csináltam, mert a gyerek csinálta amit mondtak neki / hol van már az az idő.../
Aztán a távolság miatt az a hegy eladásra került és vettem /már nős emberként / a lakhelyemen egy " hegyet "...770 nöl.
Eleinte a málnázást akartam folytatni, de lassan kikoptak a segítségek , a málna meg nem egy emberes meló...egy idő után feladtam..
...de közben " megvilágosodtam " és elkezdtem gyümölcsfákkal foglalkozni / kb 20 éve /..eleinte lassan gyűltek , nem volt internet , fórum ...aztán, hogy ezek beindultak exponenciálisan emelkedett a beszerzési lehetőség / hála a hozzám hasonló őrülteknek :) /
Most valahol 300-400 fa között tartok , meg egyéb gyümölcstermők is vannak kiegészítésképpen / csak az íze kedvéért.../ ...ez mindig változik, mert folyamatosan próbálok ki új fajtákat , meg persze mennek is ki különböző okokból...
leginkább egyedül csinálom , néha a segédmunkákhoz , vagy gépi munkákhoz kérek segítséget...de inkább csak egyedül
Ez az én hobbym , nem erőltetem rá senkire ...tudom, hogy sok , főleg munka mellett / beosztott dolgozó vagyok , szakképzett minimálbéren.../ , ráadásul a kor előre haladtával egyre több eü problémával. Különösen az izületeim rakoncátlankodnak , minden nagyobb melót összedrótozás előz meg / bandázsok, gumik, fásli stb /...mégis csinálom , ameddig mozogni tudok csinálom , sokszor ez éltet, ez kapcsol ki , nyilván vannak bosszúságok, de alapjában véve örömöt okoz , szükségem van rá.
Az én anyám is rendszeresen figyelmeztet , de már legtöbbször csak megszokásból...ő is tudja enélkül nem érezném jól magam .
A lányom, a fiam egyetemista, más világ ...őket nem érdekli..én sem neheztelek rájuk , a fiam néha még segít is.Néha...
Persze más lenne a helyzet, ha ebbe neveltem volna őket és mondjuk ebből élnénk...de nem így alakult. Ez csak hobby, az én hobbym...
Ameddig tudom csinálom , aztán...ha vége majd a gyerekek eladják, vagy kivágják és eltüzelik az egészet...már nem lesz beleszólásom.

Szeretném, ha elhinnétek nem panaszképpen írtam ilyen részletesen a fentieket, hanem okulásul. Annyit tervezzetek, valósítsatok meg a kertészkedésből, amit házaspárként vagy egyedül el tudtok tartósan – örömmel – végezni. (Ez is sok lesz.)...elfogadom a véleményed , mindenki döntse el mit, mennyit bír, mennyire látja értelmét annak, amit csinál és főleg mennyire jelent neki örömöt.

Amúgy én idén kezdtem el a saját gyártmányú oltványaimból elosztogatni , talán örülnek az új gazdáik...

...de azért én még kitartok, még ha erősen rezeg is a léc...

Jó egészséget , jó kertészkedést kertbaráti üdvözlettel : Attila
 


  2020.03.08. 13:57  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3558) hsz.-re     Olvasás  
  •   3569   


---
 
Szerintem vigyázni kell a határokra, mert könnyen szenvedéllyé válhat a mennyiség. Saját példám: 54 éves voltam amikor Apám meghalt, rám maradt egyedüli örökösként a házhoz tartozó 700 négyszögöles kert, amit addig ő művelt meg. Egy külföldi cég igazgatójaként infarctus és élet lehetősége között éltem évekig. (Megúsztam enyhe kórházban kezelt infarctussal.) Kényszerű kertészkedő hobbim hozzájárult rehabilitációmhoz. De közben átalakítottam a kertet, vettem, szaporítottam tervszerűen. Egy alkalommal a kocsiból kilogó újabb facsemete láttán Anyám megszólított, hogy vacsora után szeretne velem diszkréten beszélni. Rövid kérdést intézett hozzám: tudod mi történt Apáddal? Gyorsan folytatta: hosszú öregség után meghalt. Senki nem segített neki (rajtam kívül), mondta. Szeretettel emlékeztetlek erre, te is így fogsz járni! Ne híd, hogy te kivétel leszel. Sem a fiad, sem a lányod, sem a vejed, menyed nem fog segíteni. Így lett. Most 74 éves vagyok. 49 gyümölcsfa, 200 tő szőlő, egres, málna, konyha növények totálisan birtokba vettek. Feleségem tavaly fellázadt, a mélyhűtőben még előző évben eltett dolgok is vannak. Volt amit kivett és elástam, úgymint a felesleges, leesett termést. Lányom és családja más településen lakik, vesznek néha olyan ízetlen x-szer permetezett termést, ami nálam leesik. Nem neheztelhetek rájuk, látástól vakulásig dolgoznak. Unokáimat nem érdekli még annyira sem a kert. Több betegség gyötör, az idén még két fa kivételével mindet megmetszettem, földről, létráról. Csütörtökön a földön fekvő kislétrában megbotlottam, három betonlépcsőn össze-vissza verve magam elestem, kórházba kerültem. Ma itthon vagyok már, ebből az idén lemosó permetezés sem lesz. Még annyit, hogy fakivágáshoz is kevés az erőm, februárban két fát kivágattam, 50 000 Ft-ba került. Örülnöm kellett, hogy valaki elvállalta. Bp. agromerációjában lakom, embert szerezni kerti munkára arany-áron lehet csak, ha egyáltalán lehet.

Szeretném, ha elhinnétek nem panaszképpen írtam ilyen részletesen a fentieket, hanem okulásul. Annyit tervezzetek, valósítsatok meg a kertészkedésből, amit házaspárként vagy egyedül el tudtok tartósan – örömmel – végezni. (Ez is sok lesz.)

Még annyit, én sem adok már palántát a környezetemnek, három éve ismerőseimnek, rokonaimnak körlevelet írtam a következő címmel: „Mentsétek meg teremtményeimet! Adjatok életet nekik!” Egy fő jelentkezett. Azóta kíméletlenül ritkítok, minden alkalommal szinte gyilkosnak érzem magam.
 




  2020.03.05. 20:46  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3558) hsz.-re     Olvasás  
  •   3567   


*
 
Asszem nekem kellene erre leginkabb vmi ertelmes valaszt adni......de most nem jut eszembe ertelmes valasz :hiha:
 




  2020.03.05. 17:23  Hozzászólás
  •   3565   
Avatar

---
 
Ma ismételten nagyon jól éreztem magam baby-lon társaságában :dejo: Jókat beszélgettünk, de az idő megint gyorsabb volt nálunk ... no sebaj, majd gyümölcséréskor (vagy még hamarabb) folytatjuk!
 


  2020.03.04. 21:01  Hozzászólás
  •   3564   


---
 
Amire gondolok hogy bőven plusz az elsőre kajszi aztán majd pár év múlva lapos barack és szilva. Mondjuk van pár 60 literes edényem, :-)
 


  2020.03.04. 20:47  Hozzászólás  Válasz Alibá (3559) hsz.-re     Olvasás  
  •   3563   


---
 
Szüleim ,anyósomék városiak, örülnek minden gyümölcsnek, gyerekeim pláne nagyvárosiak és ott az unokáim mostanra hárman is. Panelosok vagy csak minimális udvarral, az enni való mennyiséggel nincs is gond, szerencsére már nem csak ágat tudok termelni hanem kajszit, őszit, szilvát, körtét, almát, meggyet, cseresznyét, málnát, szedret, egrest, szőlőt stb. Arra gondoltam ha kicsit több van, ki mit kezd vele azért 100 fa az 100 fa, azért egyszer meg fog viccelni s sajnálni fogom a komposztra dobálni. vagy odaadom a gyerekeknek a menzán már ha nyáron ott vannak.
 


  2020.03.04. 20:40  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3558) hsz.-re     Olvasás  
  •   3562   
Avatar

terra alapító
 
Én nem racionalizálom. Nem azért szerzem meg mert kell, hanem azért mert jólesik. Örömet okoz.
 


  2020.03.04. 20:25  Hozzászólás  Válasz CAMROM (3558) hsz.-re     Olvasás  
  •   3561   
Avatar

rendszer admin
 
A gyűjtő szenvedély már nem hobbi, hanem egy bizonyos határ után már egyfajta betegség.
De hogy hol a határ, az egyénenként, és környezetfüggően változik.
Addig, amíg ez a folyamat nem megy más munkák, vagy elfoglaltságok rovására, addig csak hobbi.
Ha meg esetleg sok a termés, az én nagyszüleim is azt mondták, amit Alibá írt. :)
Amíg élt a nagyapám, és a kertben kertészkedett, voltak olyan évek, hogy "rekord" termés volt egyszer a málnából, máskor az eperből, vagy éppen a körtéből, vagy a szilvából.
Ilyenkor anyám meg mindig azt mondta, ha valamiből sok van, abból sok mindent lehet csinálni, és ebből sok mindent lehet elrakni későbbre. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég