A paprika és a paradicsom Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2021.12.30. 19:37  Hozzászólás  Válasz gergerg (4255) hsz.-re     Olvasás  
  •   4265   
Avatar

terra alapító
 
Nos, kinek, mi ízlik....

Nekem ezek:
Sungold F1, Nyagous, Great White, Cruza, Pineapple Pig, Erdélyi marhaszív, Kellog's Breakfast, Lillian's Yellow, Palóc Óriás, Anna Russian.
 


  2021.12.30. 19:25  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (4258) hsz.-re     Olvasás  
  •   4264   
Avatar

terra alapító
 
Én is minden évben próbálgatok új fajtákat. Enni eddig a legjobb a tőled kapott Camone! Szeretjük a Somoskőit is, de az koktélméretű. És a harmadik kedvenc enni a szintén magcserés Nyagous.
Ezeken kívül még a paprika alakúak váltak be, de azoknál már én belezavarodtam, hogy melyik honnan való. Első évben tudtam persze de azután már nem.
Jövőre lecsökkentem a fajtákat meg a tőszámot is (nekem is rengeteg paradicsomlé van még tavalyról is). De ennivaló fajtából én is szivesen próbálnék még ki újakat.
Érdekes, hogy a boltban kapható fajtákból nekünk egyik se vált be étkezési paradicsomnak.
 




  2021.12.29. 22:35  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (4261) hsz.-re     Olvasás  
  •   4262   


---
 
Nem akartam 20 fajtát írni, mert a 20 tő az a mennyiség, amivel foglalkozom. Biztos jobb lenne többet szüretelni, de extra kemény és agyagos a földem, ezért ezt a 20 tövet edényekben nevelem.

A szomszédomnak hiába mondtam például, hogy gyümölcsfát is csak talajcserével, nagy ültetőgödörbe tegye, nem hallgatott rám. A makacsságával azt érte el, hogy a meggyfája évente 2-3 centit nő. Nálam a meggy még mindenféle hókuszpókusz nélkül lett elültetve 20 éve. Most ott tartok, hogy idén termett kb. 5 kg-t az egyik, 4 kg-t a másik meggy. És ez nálam már rekordtermés, aminek örülök. Pedig 20 éves, növényvédelemmel ellátott meggyfákról van szó.

Szóval esélytelennek látom, hogy hagyományos módon, szabadföldbe tegyem a paradicsomot, így sajnos egyelőre marad a 20 tő paradicsom.
 


  2021.12.29. 20:14  Hozzászólás  Válasz firpolino (4256) hsz.-re     Olvasás  
  •   4261   
Avatar

---
 
Húsz fajtát akartál írni? Husz tővel nem sokra jutsz. Az kevés ahhoz, hogy az egészséged karbantartsd. A paradicsom nem csak táplálék, hanem gyógyszer is. Sok jó hatása mellett rendbe teszi a vérkeringést, megóv a ráktól. Persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztod. Úgy vagyok vele, mint Alibá a cseresznyével, mindegyik finom neki. Nem íz szerint teszek közöttük különbséget, hanem érési idő és felhasználás szempontjából. Fontos még a betegség ellenálló képesség. Nem szívesen permetezek.Az idén vásároltam néhány ritka fajtát. Azok közül pl. a Sztopa bácsinak nevezett fajta mind lehullott. Meg se tudtam kóstolni. 25 éven keresztül csak pirosat ettem. Aztán amikor itt a magcserében kaptam korai sárgát, meglepődtem melyen érdekes íze van, azóta minden évben vetem. Tavaly kostolót rendeztem a barátaimnak. Több mint 20 fajtát neveltem.


paradicsomkóstolő.JPG
------------------------
Megtekintve 23490 alkalommal.

 


  2021.12.29. 13:12  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (4259) hsz.-re     Olvasás  
  •   4260   
Avatar

terra alapító
 
Nekem is meglepő. Talán telítődtek a fórumozók az érdekes fajtákkal, elmúlt a láz. Minden évnek megvan a slágere, emlékszem, mikor az olasz kajszikért voltunk megőrülve, most az ukrán szőlő a menő. Ami viszont inkább érdekes, hogy míg régebben mindenki önként ajánlott fel bármit, most mindenkiből úgy kell harapófogóval kihúzni, hogy mije van.

Én is sok paradicsomot próbáltam ki, de az érdekességek többségéről nincs maradandó emlékem, a kinézetén kívül. Idén tényleg megpróbálok szorítani kicsit a fajtákon. Most nálam is a szőlő a sláger, sikerült is pár fajtát beszereznem, és még jövő héten is meglátogatok egy úriembert vessző ügyben. Ha azok is meglesznek, és sikerül őket gyökereztetnem, akkor egész szép gyűjtemény lesz.

A paradicsomot illetően egy kicsit bizonytalan vagyok.
 


  2021.12.29. 13:02  Hozzászólás
  •   4259   
Avatar

rendszer admin
 
Számomra kissé meglepő. hogy ebben az évben mennyivel "kevesebb" paradicsom, és paprika van a mag-felajánlások között.
Nem számoltam utána, de mintha az elmúlt 6-7 év alatt eddig ez lenne a legkevesebb ....
:(
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.12.29. 12:54  Hozzászólás  Válasz gergerg (4255) hsz.-re     Olvasás  
  •   4258   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam is az a helyzet, hogy nagyon szubjektív, egyéni megitélés, hogy kinek melyik paradicsom mennyire ízlik.
Nálunk a családban csak én vagyok úgymond "paradicsomos", én nagyon szeretem, a családom többi tagja ritkábban eszik paradicsomot.

De amióta megjelent a Nagy Magcsere Programban a Somoskői tájfajta koktél paradicsom, azóta 3-4-5 tővel minden évben van.
Nem csak a számomra nagyon tetszetős íze miatt, de nekem nagyon bejön az "egy paradicsom - egy falat" dolog.
Ráadásul a lányom, és a nagyobbik unokám is nagyon szereti, aki mindig azt mondja rá, hogy "nyami-paradicsom", bekap egy-két szemet, és szalad tovább játszani. Éréskor, ha kint vagyunk a kertbe, mindig rájár .... :)

2017-ben egy Vendég felhasználó keresett Camone paradicsomot.
Nem tudom miért, de akkor felkeltette az érdeklődésemet, és a végén sikerült beszerezni sziciliai Camone paradicsom magokat.
Átlagos, közepes méretű "hagyományos" paradicsomnak néznek ki, "fürtökben" terem, és nekem annak is nagyon bejött az íze.
Ráadásul pont abban az évben volt nálam egy nagy poloska-invázió (amit szerencsémre sikerült totálisan legyőzni), és a legnagyobb meglepetésemre a Camone paradicsomon jóformán egyetlen poloskát sem találtam.
A vejem is ezt szereti, mert ő nincsen oda a monumentális Erdélyi Marhaszívért, vagy a számára apró Somoskőiért.
Meg amúgy is inkáb a chilit szereti.
Így aztán ez is nagy kedvencem lett! :)

Perun - sárga, körte alakú koktél paradicsom - kíváncsiságból próbáltam ki ezt is.
Nekem tetszik az íze, mivel "édes-szájú" vagyok, és a lányom is szereti.
Viszont minden évben találok közötte hernyó fúrta szemeket. Szerencsére nagyon keveset (mondjuk talán 50 szemből egyet), de mindig van, akár hogy lesem ... :D

Az elmúlt évek alatt több tucatnyi különböző paradicsom-fajtákat kipróbáltam már, ilyen-olyan színűt, ilyen-olyan méretűt, de valahogy eddig egyikük sem fogott meg a fenn említett 3 fajtán kívül.
Szerintem (legalább is nálam) az a baj, hogy az új "hű de milyem már" még nem próbált fajtáktól valahogy mindig többet várok, mint a valóság.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.12.29. 11:17  Hozzászólás  Válasz firpolino (4256) hsz.-re     Olvasás  
  •   4257   
Avatar

terra alapító
 
Köszönöm! Az íz megítélése meglehetősen szubjektív dolog, így teljesen mindegy, hogy mekkora termesztőnek tartod magad. Pontosan ugyanolyan értékű a válaszod, mint bárki másé! :)
 


  2021.12.29. 10:23  Hozzászólás  Válasz gergerg (4255) hsz.-re     Olvasás  
  •   4256   


---
 
Nem én vagyok a fórum legnagyobb paradicsomtermesztője, de szívesen elmondom a tapasztalatomat.

2019. óta ültetek minden évben kb. 20 tő paradicsomot. Kóstoltam már saját termesztésű Sungoldot, Black cherryt, Chocolate cherryt, Ökörszívet, Sweet milliont, Amisht. Idén februárban egy nagy kertészettől szereztem be a következő magokat:Zucchero, Rossini, Phantasia, Primavera, Tiger, Nugget

Ami nekem nagy kedvenc volt, az a Sweet million. Alig lehet abbahagyni az evését. Sok helyen a Sungoldot kiáltják ki a világ legfinomabb paradicsomának, de nekem a Sweet millionhoz képest képest kevésbé ízlett.

Sajnos a Sweet million közepes mértékben reped, akárcsak a Sungold. Koktélok közül a Sungrape egyáltalán nem reped, viszont kevésbé zamatos.

Még annyit az én ízlésemről, hogy szerintem a piros paradicsomok általában a legfinomabbak, nekem ízletesebbek, mint a sárgák, vagy csokoládéparadicsomok. Ráadásul a csokoládéparadicsomok (Black cherry, Chocolate cherry) elképesztő mértékben repednek. Utóbbiak nekem nagyon nem jöttek be.
 


  2021.12.27. 21:02  Hozzászólás
  •   4255   
Avatar

terra alapító
 
Kedves fórumozók!

Keresem a legfinomabb paradicsomot. Idén befőztünk 50 liter paradicsomlevet, és csak főzés közben jutottunk el oda, hogy megnézzük, az előző évből mennyi lé van még. Mind meg volt. Pedig előző évben is 50 litert főztünk. Igy aztán a most következő szezonban megtehetem, hogy befőzésre már ne gondoljak. Szóval finom, ennivaló paradicsomot keresek. Jó lenne, ha nem lenne túlságosan nagy, lehet egy kicsit kemény is, de legyen édes, nem savas.

Nektek melyik a legfinomabb paradicsom?
 


  2021.09.08. 11:35  Hozzászólás  Válasz gergerg (4253) hsz.-re     Olvasás  
  •   4254   
Avatar

---
 
A magcserékkel beszedtem valami vírust. A nagy bajt az okozta, hogy nem ismertem fel időben, hanem tápanyaghiánynak gondoltam. Közben annyira elszaporodott, hogy az egész állományom átfertőződött. Most már tehetetlen vagyok vele szemben, de jövőre újra kell kezdenem a maggyűjtést, és oda kell figyelnem, a magkészletem szaporítása során.


paprika.jpg
------------------------
Megtekintve 25545 alkalommal.

 


  2021.09.07. 07:29  Hozzászólás  Válasz edit (4252) hsz.-re     Olvasás  
  •   4253   
Avatar

terra alapító
 
A paprikák nekem szépen megteremték amit kellett, most már csak lombra gyúrunk (alig van kis paprika). Akár ki is szedhetném őket tövestől, de nem sürgős, ki tudja milyen ősz lesz. Ha lesz egy kis időm, lehet hogy válogatok a tövek közt.
 


  2021.09.07. 04:45  Hozzászólás
  •   4252   
Avatar

terra alapító
 
Némelyiken még van sok zöld, de betegszenek a tövek. Nem is bánom, hogy nincs nagy tömeg, belefáradtam a befőzésbe. Amire kell, arra azért még kerül, szerencsére az ennivaló fajták is teremnek. A paprikáim némelyike most kezdene belelendülni, de már nem fognak beérni.
 


  2021.09.06. 05:02  Hozzászólás  Válasz gergerg (4250) hsz.-re     Olvasás  
  •   4251   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam még bírják a paradicsomok, főleg a koktélok.
A nagy szemű Erdélyi marhaszív, meg a hagyományos Ökörszív, amelyik az elején már beindult, mind beérett.
Leszedtem, és a Nászasszonyom elvitte megcsinálni télire, csak elfelejtettem lemérni őket.
Az Erdélyi marhaszív között volt egy, ami biztos kiló körüli volt. :)
Viszont még vannak rajtuk sok közepes méretű zöld, vagy félig érett szemek.
A Német Sárga koktél, és a Somoskői tájfajta koktél paradicsom még tele van érett, félig érett, és zöld szemekkel, azokat még mindig folyamtosan szedem.

Érdekes viszont, hogy a piros csemege paprikáimon (Kaliforniai, Kápia, Tokmány, Maroni, stb.) eleinte egy-egy szép nagy szem volt (már amelyiken volt).
De átestek egy másod-virágzáson, és most tele vannak a tövek, némelyiken 5-7 érésben lévő termés van, szépeknek igérkeznek. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.09.05. 18:37  Hozzászólás
  •   4250   
Avatar

terra alapító
 
Nálam lassan vége a paradicsom szezonnak. Vannak még zöldek, és érnek is, de lassan lebetegszenek a tövek. Korán jött az ősz, állandó a harmat. Permetezni már nem akarok, a poloskák meg pont annyi sebet ejtettek a bogyókon, hogy azok elkezdjenek rohadni.

Ti hogy álltok?

A Palóc óriásból idén annyi magot kell szednem, amennyit csak tudok. Van ennek egy szomorú aktualitása. Akitől az első mag származik, sajnos már az égi kerteket ápolja. Pénteken búcsúztunk tőle. Ha másért nem is, már csak az ő emléke miatt is vigyáznom kell a fajtára. :(
 


  2021.08.28. 15:26  Hozzászólás
  •   4249   
Avatar

terra alapító
 
A paprika tartósítása télire

Bizonyára mindenki tudja, hogy a paprikát lehet savanyítani, nyersen fagyasztani, lehet paprikakrémet készíteni, de a nagyobb paprikákat kipucolva töltött paprikának is eltehetjük arra az időszakra, amikor már nincs lehetőségünk a kertből friss paprikát használni.

Közeleg az ősz, ilyenkorra a legtöbb paprikafajta beérik, a termések már nem nőnek akkorára mint nyár közepén. Túl vagyunk a savanyításokon, a lecsófőzéseken. Ha maradt még paprikánk, azt sem kel veszni hagyni. Most egy olyan elraktározási módot mutatok be, amit már évek óta hangoztatok itt a fórumon, és mégis mindig érkezik valamilyen kérdés, hogyan, miért.

Az első fontos dolog, hogy nagyon szeretem a paprikás tojást. Ez úgy néz ki, hogy nyáron 4-5 paprikát felkarikázok, egy serpenyőbe egy kis kockázott hagymával összesütöm, majd teszek rá 4-5 tojást. Aki nem szereti az ilyet, az ne is olvasson tovább. :)

Szóval ezt az ételt szeretném télen is enni, amihez értelemszerűen paprikára lesz szükségem. Megtehetném, hogy egyszerűen csak beteszem a fagyasztóba a felkarikázott paprikákat, majd azt veszem elő, de az rettenetesen sok helyet foglalna el. Hogy ezt elkerüljem, tehát elsődlegesen helytakarossági okokból elősütve teszem a paprikát a fagyasztóba. Nem kell nagy dolgot elképzelni, leszedjük a paprikát, megmossuk, kipucoljuk, majd karikákra vágjuk. Aztán egy jó nagy lábasban (fontos a nagy felület) vagy egy katlanban (én utóbbit használom) megsütjük. A sütéshez disznózsírt használok, mert fontos, hogy a fagyasztóba megdermedjen, és ne folyjon. A jól felhevített zsírban kis adagokba süssük a paprikát, mert különben túl sok vizet enged, és nem sülni, inkább főni fog, ami keserű ízt ad. Hasonlóan kesernyéset, mint a töltött paprika bundája. Szóval kicsi adagokban tesszük a forró zsírba, és csak annyi időt tölt benne, amíg a karikák elveszítik a tartásukat, puhává vállnak. Ekkor egy szűrővel kiszedjük, tepsikre borogatjuk hűlni, majd folytatjuk a következő adaggal. Mikor a tepsin lévő „megrogyasztott” paprika kihűlt, egyforma ételhordókat vagy szögletes margarinos dobozokat veszünk elő. A dobozokat kibéleljük nejlonzacskóval, és beleszedjük a paprikát, lenyomkodjuk, majd gumival lezárjuk, és már mehet is a fagyasztóba. 1-2 nappal később, mikor már összefagyott, kivehetjük a csomagokat a dobozokból, és azokat újra felhasználhatjuk. A kockára fagyasztott csomagok már doboz nélkül is szépen és helytakarékosan elhelyezhetők a fagyasztókban. Ezzel a módszerrel legalább a dupláját tudjuk a fagyasztóba betenni, mintha nyersen tettük volna el.

paprika0.jpeg
------------------------
Megtekintve 25655 alkalommal.

paprika.jpeg
------------------------
Megtekintve 25655 alkalommal.

paprika1.jpeg
------------------------
Megtekintve 25655 alkalommal.



paprika zsír.jpeg
------------------------
Megtekintve 25655 alkalommal.

paprika sül.jpeg
------------------------
Megtekintve 25655 alkalommal.

paprika megsült.jpeg
------------------------
Megtekintve 25655 alkalommal.



Télen, tavasszal, amíg új friss paprikánk nem lesz, egyszerűen csak kiveszünk egy tasakkal, pár percre meleg vízbe tesszük, hogy a zacskó elengedje, majd mehet is egyenesen a serpenyőbe. Amikor kiengedett, ráütjük a tojást, és már kész is a nyári reggeli. Erre a célra bármilyen paprika használható, igazából minél több fajta, és minél különbözőbb érettségi állapotú, annál finomabb lesz.

Én szinte minden alkalommal ezt reggelizek, amikor otthon vagyok. Jó sütögetést! :)
 


  2021.08.12. 07:53  Hozzászólás  Válasz Mezőföldön (4247) hsz.-re     Olvasás  
  •   4248   
Avatar

terra alapító
 
Szia! Szerintem ez a "paradicsom páfránylevelűsége" nevű vírusos betegség, amit jellemzően az uborka mozaikvírus okoz.
 


  2021.08.11. 20:14  Hozzászólás
  •   4247   
Avatar

---
 
Én is szívesen mutatnám már a szépséges paradicsomokat, de nálunk még kell nekik idő. Viszont közben a poloskákon, bogyókat luggató hernyókon kívül valami újjal is meg kéne küzdenem, a beazonosításhoz szeretnék segítséget, a kivédéshez tanácsot kérni.

Sajnos már pár éve szembesülök a képeken látható paradicsom-fenével. Az eddig olvasottak alapján valamilyen vírusos fertőzésnek tippelem, ebben szeretnék megerősítést vagy cáfolatot, illetve szívesen fogadok minden ezzel kapcsolatos tanácsot.

A jelenséget úgy tudnám leírni, hogy egy ponton a korábban egészségesnek tűnő növény növekedése lelassul, a hajtások egyre apróbbak, torzultak, lassan nőnek, majd teljesen megállnak. A termések nagyjából beérnek, de újakat nem köt. Az egész növény színe világosabb zöld lesz, a torzult levelek szélén lilás elszíneződés látható egyes esetekben. Korábban csak egy fajtánál találkoztam ezzel a problémával, ezért abból idén direkt bolti magot vettem, de idén több fajtánál is ilyen lett néhány tő.

Ha vírus, vajon mi lehet a vektor? föld? rovar? A felcsapódó víz kizárható, mert takart a terület mindenhol, ahol paradicsom van.


20210806_0032.jpg
Egészséges növény balra és beteg jobbra
Megtekintve 24721 alkalommal.

20210806_0030.jpg
nagyjából beérő, de nem természetes színű bogyók
Megtekintve 24721 alkalommal.

20210806_0023.jpg
levélszél elszíneződés
Megtekintve 24721 alkalommal.

20210806_0022.jpg
torzult hajtások
Megtekintve 24721 alkalommal.

20210806_0021.jpg
lecsökkent növekedés
Megtekintve 24721 alkalommal.

20210806_0019.jpg
beteg növény közelről
Megtekintve 24721 alkalommal.

20210806_0017.jpg
Egészséges és beteg növény
Megtekintve 24721 alkalommal.

 






  2021.08.09. 12:21  Hozzászólás
  •   4244   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20210808_194523.jpg
------------------------
Megtekintve 24988 alkalommal.

:angry-banghead: :P
IMG_20210808_194529.jpg
------------------------
Megtekintve 24988 alkalommal.


Nem szeretek egyszerre sokat befőzni. Ez úgy saccra több mint 20 liter (fele már fazékban van főzve, passzírozásra vár), hozzájött a lányom 10 kilónyi paradicsomja (már üvegben). Remélem a konyhája lassan kész lesz és csak a sajátommal kell bajlódni.
Idén valahogy nagyon sok befőzőparadicsomom sikeredett, teremnek is rendesen. Szerencsére üvegben évekig eláll, ki tudjajövőre lesz e elég.
 


  2021.08.09. 12:12  Hozzászólás
  •   4243   
Avatar

terra alapító
 
A bocskor paprika engem is érdekelne. Nem tudom megenni a vastag húsú paprikákat, a vékonyakkal viszont nincs bajom. Ehhez képest idén nem sikerült vvékonyhúsút nevelni. A tokmány talán elég vékony, de nem jött be a magfogás, satnyák a növények, 1-1 termés van csak.
 


  2021.08.09. 08:02  Hozzászólás  Válasz gergerg (4241) hsz.-re     Olvasás  
  •   4242   


terra alapító
 
bocskor.jpg
------------------------
Megtekintve 20605 alkalommal.

Egy régi képet találtam róla, ez a jellegzetes formája. Nem olyan vastag húsú, mint pl. a kápia, de finom édes - pár év után elfajzott, csípős lett, de úgy is finom. Tavasszal a génbanktól néha sikerül az édes magból újat szerezni.
 


  2021.08.08. 13:08  Hozzászólás  Válasz Alibá (4240) hsz.-re     Olvasás  
  •   4241   
Avatar

terra alapító
 
Emlékeim szerin Mariska néni szokott ültetni. Nekem egyik évben volt, de nem találtam benne olyan különlegesen jót, amiért megtartottam volna. Talán szárítani...
 


  2021.08.08. 11:08  Hozzászólás
  •   4240   
Avatar

terra alapító
 
Van valakinek Bocskor paprikája? Milyen? Jókat olvastam róla. Jövöre vetnék, ültetnék.
 


  2021.08.05. 13:28  Hozzászólás
  •   4239   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20210721_181552.jpg
Szépen érnek a paradicsomok. A dupla sor lassan igazi alagúttá változik. Ideje felkészülni a befőzésre!
Megtekintve 20656 alkalommal.


Minden évben megfogadom, hogy nem lesz sok fajta. Idén sikerült is olyan mértékben csökkenteni a fajták számát, amiről azt gondoltam, hogy kezelni tudom. Nos, ezzel nincs is baj, viszont van pár paradicsom, aminek egyáltalán nem olyannak kellene lennie mint amilyen. Pl. a hosszúkás sárgát Yellow Pear-ként vetettem, de kicsit sem körte alakú. Nem lenne ez olyan érdekes, mert hát tévedni is lehet, meg akár el is fajozhat, de 3 éve ugyanabból a tasakból vetek, és eddig mindig körte alakja volt. Nem tragédia, ez legyen a legnagyobb bajunk. Az íze ugyanolyan jó. A nagyon apró sárga paradicsom idén debütált nálam, de nem lesz többet. Pár éve (van már 10 is), volt egy szuper ízű sárga mini paradicsomom. Azóta is azt a fajtát keresem, de szomorúan kell tudomásul vennem, hogy ez sem az. Pedig ennek már a fürtszerkezete olyan volt, de sem a méret, sem az íz nincs meg.


IMG_20210721_182102.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181630.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181612.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181641.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181650.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181707.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181725.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181756.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

IMG_20210721_181812.jpg
------------------------
Megtekintve 20656 alkalommal.

 


  2021.08.02. 22:21  Hozzászólás  Válasz Spoli (4234) hsz.-re     Olvasás  
  •   4238   


---
 
Szia Gergerg!

Amistar szerrel permeteztem! Azt írják, hogy paradicsomvész ellen jó!

Amistar
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2021.08.02. 09:57  Hozzászólás
  •   4237   
Avatar

rendszer admin
 
A fene sem érti ezt a paprikát .... :remulet:
Az esőzések után, ahhoz képest, amilyenek voltak előtte, brutál beindultak. :)
Sőt amelyik eddig kicsi volt, egyáltalán nem volt rajta semmi, most jócskán megnőtt, és egy csomó virág van rajta. :dejo:

20210802_104232.jpg
------------------------
Megtekintve 20554 alkalommal.

20210802_104432.jpg
------------------------
Megtekintve 20554 alkalommal.

20210802_104032.jpg
------------------------
Megtekintve 20554 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.08.01. 11:45  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (4235) hsz.-re     Olvasás  
  •   4236   
Avatar

terra alapító
 
Valóban tőled kaptam annak idején és most azt hittem téged kérdezlek, figyelmetlen voltam.
Igen, ez az a paradicsom, nagyon köszönjük, nálunk azóta is állandó. Igaz, már csak fogott magból, de úgy tűnik megtartotta jó tulajdonságait.
 


  2021.08.01. 07:10  Hozzászólás  Válasz edit (4231) hsz.-re     Olvasás  
  •   4235   
Avatar

rendszer admin
 
Kedves Edit! :)

A Camone paradicsomot évekkel ezelőtt valaki nagyon kereste.
Én utána néztem, és közben valamiért nagyon megtetszett.
Majd egy ismerősöm segítségével sikerült Szicíliából szereznem.
Az idén nem palántáztam Camone paradicsomot, mert egyszerűen elfelejtettem rendelni, az itthoni meg elfogyott.
És nem emlékszem rá, hogy rajtam kívül valaki fogott volna magot a Magcserére.

Egy kis emlékeztető régebbi képekből:


20170818_172607.jpg
2017 július - augusztus
Megtekintve 22841 alkalommal.

20170819_203752.jpg
2018 augusztus
Megtekintve 23127 alkalommal.

20170811_172412[1].jpg
Camone
Megtekintve 27104 alkalommal.

20170729_154801.jpg
Camone
Megtekintve 26557 alkalommal.

20170729_154457.jpg
Camone
Megtekintve 26559 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.07.31. 22:01  Hozzászólás  Válasz gergerg (4225) hsz.-re     Olvasás  
  •   4234   


---
 
Szia Gergerg!

A tünetek előtt kb. 3 héttel, de meg kell néznem mivel is permeteztem. Holnap megkeresem, felírtam a csomagolásra az időpontot.
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2021.07.31. 21:59  Hozzászólás  Válasz Jana11 (4228) hsz.-re     Olvasás  
  •   4233   


---
 
Jana11, nagyon szépen köszönöm a javaslatot, megfogadom.
(Én soha nem jöttem volna rá, valamilyen kártevőre gondoltam!)

Köszönöm!
 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)


  2021.07.31. 20:41  Hozzászólás  Válasz edit (4231) hsz.-re     Olvasás  
  •   4232   


---
 
Kedves Edit!
Nem én vagyok akitől valamilyen paradicsomot kapott. Marhaszív paradicsomot látva írtam illetve kérdeztem az előző szólásban,ami nálam van fajta 2 éve a menyem hozta valahonnan és írtam róla. Sajnálom nem tudok segíteni.
 
Minden jót!


  2021.07.31. 20:04  Hozzászólás  Válasz kezdővega (4229) hsz.-re     Olvasás  
  •   4231   
Avatar

terra alapító
 
Tudnál mutatni a Camone paradicsomról képet? Amit én nevelek a valamikor tőled kapott magokból azt nagyon szeretjük, korai, sokat terem, jó reggeliző méret, finom. De nem hasonlít ahhoz, amit a neten Camone néven látni. Ami nem baj, de azért szeretném látni a növényt.
Az enyém az ma feltett képek közül az utolsó.
 


  2021.07.31. 18:20  Hozzászólás  Válasz gergerg (4226) hsz.-re     Olvasás  
  •   4230   
Avatar

rendszer admin
 
Az én sárgáim ilyenek (koktél).
A kép régebbi, már majdnem narancssárga, és sokat leszedtem.
Akkor érett, ha a zöld árnyalatok teljesen eltűnnek.
Édeskés ízű, leveses-húsos. :)


20210713_183440[1].jpg
----
Megtekintve 21011 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.07.31. 15:55  Hozzászólás  Válasz gergerg (4226) hsz.-re     Olvasás  
  •   4229   


---
 
Ilyen ránézésre kicsit savas nekem a lányom szereti kedvéért tartom,nagyon élni akaró fajta a lehullott bogyókból még mindég jönnek elő növénykék van most is amit nem kapáltam ki 20 cm-es. :banana:


Sárga paradicsom.JPG
------------------------
Megtekintve 19272 alkalommal.

 
Minden jót!


  2021.07.31. 13:26  Hozzászólás  Válasz Spoli (4221) hsz.-re     Olvasás  
  •   4228   


---
 
Spoli, fölvehető kálcum hiányos a paradicsomod. Ez okozhat feketedést és rothadást
Ami feketés, azt már megváltoztatni nem lehet. 10 liter vízben oldjál föl 4 dkg kalcium-nitrátot, és azzal
estére be kell alaposan öntözni /lombra/ a paradicsomot és a paprikát is.
 


  2021.07.31. 13:12  Hozzászólás
  •   4227   
Avatar

terra alapító
 
IMG_20210731_134508.jpg
------------------------
Megtekintve 19184 alkalommal.

IMG_20210731_134446.jpg
------------------------
Megtekintve 19184 alkalommal.

IMG_20210731_134201.jpg
------------------------
Megtekintve 19184 alkalommal.

IMG_20210731_134024.jpg
------------------------
Megtekintve 19184 alkalommal.


IMG_20210731_134317.jpg
------------------------
Megtekintve 19184 alkalommal.

IMG_20210731_134012.jpg
------------------------
Megtekintve 19184 alkalommal.

IMG_20210731_133733.jpg
------------------------
Megtekintve 19184 alkalommal.


Az idén ha minden jól megy lesz mit befőzni. Az biztos, hogy valamit ki kell találni, mert ez a karózás ilyen tömegű paradicsomnál nem jó. Naponta kell pótkarókat leverni mert kidőlnek, de van olyan is ahol megrogyott a szár, földön van a sok nagy zöld termés. Pedig nem akartam ennyi befőzőt, eddig nekem a nagyméretűek csak 1-2 normális bogyót hoztak. De idén nem, meglátszik az autónyi trágya talán.
A koktélokkal kibékültem, csak jó fajtát kell vetni.
 


  2021.07.31. 08:15  Hozzászólás  Válasz kezdővega (4222) hsz.-re     Olvasás  
  •   4226   
Avatar

terra alapító
 
Milyenek azok a sárgák? Évek óta keresek egy fajtát. Tennél képet a leveléről és a fürtről?
 






  2021.07.31. 07:30  Hozzászólás  Válasz kezdővega (4222) hsz.-re     Olvasás  
  •   4223   
Avatar

rendszer admin
 
Én koktél-paradicsom hívő vagyok (egy szem - egy falat) :hiha:
A családom a hagyományos méretű paradicsomokat szereti. :dejo:
A nászasszonyom nagyon szeret paradicsomot befőzni. :remulet:

Eddig valahogy sikerült megoldanom minden évben. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.07.31. 05:57  Hozzászólás
  •   4222   


---
 
Igazán szépek az erdélyi marhaszív paradicsomok ízre is fínomak attól független milyen nagyok? :remulet: Ha igen szívesen kiprólnák pár tővet jövőre ,nekem sárga színű koktélparadicsomom van ami nem mindenkinek jön be!!!
 
Minden jót!


  2021.07.30. 22:17  Hozzászólás
  •   4221   


---
 
Drága Sporttársaim! Mi a vihar lehet ez a xar, hogy a nagytalpú morva anyja trallala...
Fitoftóra ellen permeteztem. Kutyafüle ellen is.
Rá nem jövök mi lehet!
Bocsánat, ha valaki kiokosítana,megköszönöm!

Mi lett ezekkel.jpg
------------------------
Megtekintve 15229 alkalommal.

 
'Non est ad astra mollis e terris via". (Seneca)




  2021.07.28. 18:58  Hozzászólás
  •   4219   
Avatar

rendszer admin
 
baby-lon!

Ezek ha minden igaz, erdélyi marhaszív paradicsomok, amiket tőled kaptam.
Ezek tényleg ilyen baromi nagyok, vagy csak nálam lett ilyen.
És nem csak ez a három, tele vannak a tőkék!
Már most több, mint fél kiló darabja, pedig még zöldek.
Mekkora lesz, ha beérik? :remulet:


20210728_195204.jpg
------------------------
Megtekintve 15225 alkalommal.

20210728_195135.jpg
------------------------
Megtekintve 15225 alkalommal.

20210728_195116.jpg
------------------------
Megtekintve 15225 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.07.13. 23:07  Hozzászólás
  •   4218   
Avatar

rendszer admin
 
Nálam megint "besz@rt" a paprika. :remulet:
2-3 tő, amelyiken van 1-2 paprika. Elég szépen néznek ki, de nem tudom, mi lesz a vége.
Pedig 10 tő különböző paprikát ültettem. Van, amelyik megmaradt a palánta mértnél. Kicsik a leveleik, termésnek meg még a reménye sem látszik.

A paradicsomjaim be vannak rendesen indulva, alig győzőm már kötözni, meg vagdosni.
Ha így halad, megint nagyon sok termés lesz.
Van olyan Somoskői tájfajta koktél tövem (Nyuzilla), amelyiken több fürtön 14 - 17 szem paradicsom szépen érik.
Némelyik Erdélyi Marhaszív (baby-lon) bár még zöld, de már alig fér el a tenyeremben.
Az a német sárga bogyó mini-koktél (edit) meg full dugig van, lassan több a paradicsom rajta, mint a levél, és itt-ott kezd sárgulni. :)
A képeken éppen megkapták az aktuális BIO permetezést ... :hiha:

20210713_183133[1].jpg
------------------------
Megtekintve 15764 alkalommal.

20210713_183151[1].jpg
------------------------
Megtekintve 15764 alkalommal.

20210713_183421[1].jpg
------------------------
Megtekintve 15764 alkalommal.

20210713_183440[1].jpg
------------------------
Megtekintve 15764 alkalommal.



20210712_192208[1].jpg
Marcell már rá is gyógyult, mert elfogyott/leérett a málna.
Megtekintve 15764 alkalommal.

 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2021.07.12. 09:23  Hozzászólás
  •   4217   
Avatar

terra alapító
 
Most gyönyörűek a paradicsomjaim, de ma már pár levelet foltosodás miatt le kellett szedni, azt hiszem ideje permetezni. Bár eső az nem volt.

IMG_20210712_092634.jpg
------------------------
Megtekintve 15824 alkalommal.

IMG_20210712_092720.jpg
------------------------
Megtekintve 15824 alkalommal.

IMG_20210712_092742.jpg
------------------------
Megtekintve 15824 alkalommal.


IMG_20210712_092800.jpg
------------------------
Megtekintve 15824 alkalommal.

IMG_20210712_092948.jpg
------------------------
Megtekintve 15824 alkalommal.

 


  2021.07.06. 17:08  Hozzászólás  Válasz gergerg (4215) hsz.-re     Olvasás  
  •   4216   
Avatar

rendszer admin
 
A paprikám még a "felejtős" korszakában van, pár termés kezd mutatkozni, de nem tudom, mi lesz belőle.
Már nálam is kezd pirosodni némelyik tőn a koktél-paradicsom.
Nem sok van (14-15 tő), de nagyon beindult az utóbbi egy-két héten, alig bírom már kötözni, szelektálni a friss hajtásokat.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Ahrefs [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; AhrefsBot/7.0; +http://ahrefs.com/robot/) valamint 13 vendég

cron