Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Almák, almafélék, körték Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  Tegnap, 20:53  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2700) hsz.-re     Olvasás  
 •   2702   
Avatar

---
 
Szia !

Ötletem , hogy alkalmazd a szektoriális kettős metszést , az működik ! https://www.scribd.com/document/333809563/szektorialis-kettos-metszes-pdf

így a fa nem az eget válasza inkább a ' földön marad ' ;)

És a hosszú veszők végén hagyott virágrügy - termés nyár folyamán lehúzza az ágat amin a rügydiferenciálódás idején /nyáron / sok virágrügy képződik

amiből bőven lehet válogatni a tavaszi metszéskor . :super:
 
derűs napot !


  Tegnap, 13:32  Hozzászólás
 •   2701   
Avatar

terra alapító
 
Fejlődgetnek az MM106-ba oltott almáim...már amelyiket hagyják..kettő lebarnult aztán elszáradt...azt hittem ide is bevette magát az erwinia , de amikor kihúztam őket nem volt gyökerük és a háncsrészt is mintha lecsócsálta volna vmi...járat nincs ...nem tudom mi lehet ??
 


  Tegnap, 13:25  Hozzászólás
 •   2700   
Avatar

terra alapító
 
Egyszer érném meg, hogy minden almafámon kb ennyi legyen...nem a telhetetlenség miatt, csak mert unom, hogy sokéves fákon is alig van itt-ott...valszeg mert mindig túlmetszem...vagy " mittomén " :fejvaka: :lol: Jonagold Novajo
 


  Tegnap, 13:23  Hozzászólás
 •   2699   
Avatar

terra alapító
 
Bár a nyári almák annyira nem mennek / na jó csak én nem tolom annyira a nejem pl szereti /, a Williams Pride egész jó , nem olyan savanyú mint a Julyred , méretes és -feltételezem- bőtermő is.
 


  2020.06.28. 13:43  Hozzászólás
 •   2698   
Avatar

terra alapító
 
Sztem idén se kóstolok Sorbopyrust---1-2 éve virágzik, idén először kötött, de 1 kivételével mindet leszórta...nem tudom mi kellene, hogy normálisan kössön :


....és egy kis megkésett almavirágzás : Evelina
 


  2020.06.27. 16:49  Hozzászólás
 •   2697   
Avatar

terra alapító
 
Ezt a képet pár perce készítettem az egyik körtegallyon. Egy elég apró termetű pókszerű lény látható fejjel lefelé, ahogy a rágói között tart egy körtelevélbolha imágót. Ez a bogár is egyike azok táborának, akik hatékonyan gyérítik a kártevőt - amennyiben nincsenek letaglózva.
 


  2020.06.27. 14:12  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (2695) hsz.-re     Olvasás  
 •   2696   
Avatar

terra alapító
 
Persze, levéltetvek ellen nem lesz hatásos, de itt a körtelevélbolhákról van szó ;)
(ajánlják egyébként atkagyérítésre is)

8 nappal a permetezés után készítettem pár képet:


A bal oldali képen beárnyékolt részen látható a kárkép, foltos levelek, fonákon a kártevőkkel, és nyomokban korompenészes lomb és termés. Jobb oldalon leszedtem egy levelet a sok közül, tele kinyúvadt körtelevélbolha lárvákkal.

Nem szeretnék rossz következtetéseket levonni, de ezt most győztes csatának könyvelem el a bolhák ellen, tekintettel arra, hogy a beavatkozás óta olyan síri csend honol a körtefáim körül, mint egy kriptában :tanc2:

ui.: a mai időjárás mellett már én sem mernék thiovitot használni, a perzselés miatt, mert amikor használtam még 20-23 fok között volt a napi maximum.
ui.2: látom, hogy bolha imágók mászkálnak még az árnyékos lombon, és a hangyák is mindent megtesznek a bolhák transzportálásáért, de a szívogatás megszűnt, a lárvák szinte mind elpusztultak, így nincs mézharmat sem
 


  2020.06.27. 08:12  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2694) hsz.-re     Olvasás  
 •   2695   
Avatar

rendszer admin
 
A Thiovit Jet WG kontakt hatású gombaölő szer, kifejezetten lisztharmat ellen, némi kis becsípődéssel a gombásodás hatására kialakulható baktériumos betegségek ellen.
Nem hiszem (tapasztalatból), hogy hatékony lenne a tetvek ellen.
Az idei igen csak nedves-hűvös időjárás miatt én már 3x permeteztem vele megelőzés képen.
Nálam lisztharmat ebben az évben nincsen, de ahogy én láttam, tetveket nem nagyon zavarta.
Nekik ment külön az áldásból.
Felváltva kaptak Teppeki - Pirimor - Mospilan+karate szereket.
És mivel ebben az évben egyik permetezésből sem hagytam ki a ribizliket, kivételesen csak egy-két levélen kezdődött barnulás, ami az előző években már kezdett az agyamra menni.
Most utoljára a nektarin kapott külön Cuproxat-ot.

Bár igaz, hogy nekem relatíve kicsi a kertem, de egyenlőre totális nyerésre állok ellenük. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.06.26. 21:07  Hozzászólás  Válasz gaabre (2689) hsz.-re     Olvasás  
 •   2694   
Avatar

terra alapító
 
Mivel nincs kedvem újra rovarölőzni kipróbálom én is a Thiovitos permetezést , én némi Diagro Kovaföldet keverek hozzá , hátha azt se szeretik :) Aztán meglátjuk mire megyek vele...az idei év úgyis kuka.
 


  2020.06.24. 21:38  Hozzászólás  Válasz délkelet (2691) hsz.-re     Olvasás  
 •   2693   
Avatar

terra alapító
 
Lesz ami lesz a következő hetekben, a rovarirtózást (taglózást) tényleg kétszer gondold meg, nagyon óvaintenélek tőle. Olyan ördögi körbe léphetsz be vele, amiből nem lesz kiút...
 


  2020.06.24. 14:37  Hozzászólás
 •   2692   
Avatar

---
 
Szentivánalma, Szent Iván napján. Pár nap még kell neki, hogy beérjen.


Szentivan 06242020.jpg
Szentivánalma
Megtekintve 490 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2020.06.24. 13:31  Hozzászólás  Válasz gaabre (2689) hsz.-re     Olvasás  
 •   2691   
Avatar

---
 
Még annyit: úgy voltam vele, lesz ami lesz. Olyan sok poszméh volt a fákon sötétedésig, hogy a rovarirtós permetezést majdhogynem sötétben kellett volna elvégezni, amit már nem tettem meg. Pillanatnyilag két dologra gondolok: a lemosásszerű locsolás és az utóbbi időben megjelenő ragadozó rovarok együttesen oldották meg nálam a körtelevélbolha kérdést (pl. egész közelről láttam, hogy egy szitakötő lakmározza a szárnyas alakot). Ez persze csak feltételezés, biztosabb módszernek tűnik az, amit írtál.
 


  2020.06.24. 12:31  Hozzászólás  Válasz gaabre (2689) hsz.-re     Olvasás  
 •   2690   
Avatar

---
 
Ugyanezt csináltam, már amit a hsz-od elején írtál. Néha naponta többször is erős vízsugárral spricceltem a fákat. Közben meg komoly mennyiségű esők is jöttek az elmúlt időszakban. Esőszünetekben nagyon sok poszméh, méh, zengőlégy (meg valami apró, jól megtermett hangyához hasonlító repülő rovar, amit nem tudok beazonosítani) járta a fákat a legutolsó nagyobb esőzésig, ami pár napja volt. Onnantól kezdve mintha elvágták volna, teljesen eltűntek a fákról a rovarok. Most úgy néz ki, rendben vannak a fák (csak el ne kiabáljam)
 


  2020.06.24. 10:10  Hozzászólás
 •   2689   
Avatar

terra alapító
 
Új kísérletbe kezdtem, még megfigyelés és elemzés alatt van, de azért leírom, hátha valaki másnak is van kedve kipróbálni: körtelevélbolha.
Akármennyire is rutinosan védekezek ellenük évek óta, azért felütötték a fejüket idén, rügypattanás óta figyelem a tevékenységüket; az elmúlt hetek esőzései révén a mézharmatos hajtásokon megjelent a korompenész, és nyilvánvalóvá vált amit eddig is tudtam, hogy kóstolgatják a termést. Az elmúlt hetekben nyüzsögtek a poszméhek is a körtefákon, meg a legyek. Többször próbáltam leslagozni a bolhákat, ideig-óráig úgy tűnt nem szeretik a vizet, de másnapra mindig tele volt a fa méhhel. Egyszer megszórtam tiszta káliszappannal is, 2%-os töménységben, azt sem nevezném túl eredményes kísérletnek.
Úgyhogy úgy döntöttem, kipróbálok valami mást, ami egy ideje motoszkált bennem: 5 liter vízbe tettem 2 deci káliszappant (4%-os töménység), és öntöttem mellé egy zacskó (30 gr) Thiovit Jet-et. Ez ugye 80%-os szerves kén, egyrészt kontakt, másrészt nem egy szintetikus vegyszer, harmadrészt nem is kártevők elleni, szóval nem bántok vele hasznos élőlényeket.
Azt tudni kell róla, hogy virágzás után 3-5 kg/ha töménységben javasolt használni, ami nálam az 50 gr/10 litert jelentené, de 5 literbe beleszórtam a 30 gr-ot. Valamint, hogy 25 fok-C felett nem javasolt a használata a perzselés miatt.
Az 5 litert úgy szórtam ki, hogy a gyümölcsöket céloztam, nem a leveleket, mert rengeteg a körte, még több a lomb, és az eredményre voltam kíváncsi.
Első benyomás: a méheknek másnaptól hűlt helyük van, és ez már 5 napja tart!
Próbálom szemrevételezni a korompenészes terméseket, ott ahol a permetlé elérte, leszáradva csüngenek a körtelevélbolhák. Nem az imágók pusztultak meg elsősorban, hanem azok a lapos egyedek, amik a rügyek tövében és a termések héján szívogatják a növényt. Ezek nagyszámban kiszáradtak.
Folytatás: 8-10 napos időközzel, azaz jövő hét elején újabb kört kapnak, de már a hajtásokat is áztatásszerűen szórni fogom. A káliszappan kicsit drága mulatság ilyen töménységben már, viszont a kén megfizethető még leveles kivitelben is. További tapasztalatokról majd később beszámolok, mindenesetre ha valaki kínlódik a bolhával, donganak a méhek a fa körül, annak javaslom, hogy tegyen egy kísérletet.
 


  2020.06.12. 17:53  Hozzászólás
 •   2688   
Avatar

terra alapító
 
...és mégis mozog...a rügy , valszeg az eddigi rekorder a késői oltásmegindulásban : 2 hónappal az oltás után megindult Larisa nevű alma.

Ez pedig egy hátrányból indult Meku nevű fajta , az egyetlen, ami virágrügyként indult, azt lecsípve úgy néz ki ebből is lehet még vmi /leginkább almafa :) /
 


  2020.06.12. 08:09  Hozzászólás  Válasz Jana11 (2686) hsz.-re     Olvasás  
 •   2687   
Avatar

terra alapító
 
Hát igen, most van a hét szűk esztendő, úgy látszik... A tízes évek eleje ehhez képest békeidők voltak, bár az sem minden év... Lesz még bőség is, meglátod! Minden esetre azokat nem irigylem, akik ebből élnek itt keleten...
 


  2020.06.12. 07:54  Hozzászólás
 •   2686   


---
 
Lassan már magamra is haragszom, hogy egy-két éve sokszor több negatív dolgot írok, mint pozitívat, de
hát jó kertész is holtig tanul.... Mindíg van olyan dolog is, amit még életemben nem láttam.
A tavaly ősszel ültetett szép, pótlás almafák mintegy 20 tő. Megindultak tavasszal, de a május 16-ig
reggeli -6 és -8 fok közötti fagy olyat csinált, hogy a talaj szint fölött közvetlenül 20-30 cm törzs barna,
a fagy klasszikus égés tipusú jeleit mutatja, a háncs megkaparva barna. A 30 cm fölött még él a fa, zöld
a háncs, a rügyek picit megindulva de megállva. A bélsugárban lévő vékony rész még táplálhatja,valószínűleg sajnos annyi nekik. Nem is ezért írom,csak már vagy 2-3 éve nagyon unom, /és bánt is természetesen/ hogy az időjárás oly mértékben szivat,változatos módszerekkel, hogy nem vagyok képes normálisra beállítani egy gyümölcsöst.
 


  2020.06.07. 22:05  Hozzászólás  Válasz Jana11 (2680) hsz.-re     Olvasás  
 •   2685    
Sajnálom én is, bármelyikünk következhet. Ilyenkor az ember nagyon dühös, de lassan elmúlik. Lesz még sok öröm is, mint eddig is. Ez a hobby ilyen.
2 napja velem a szél bánt el, letörte ágastól a White cloud almafám. Pedig már nagyon reméltem, hogy megkóstolhatom az idén. Lett pár oltóvesszőm. :)
Ez az év eddig elég keserves, fagy, szárazság, kártevők, viharkár. Az oltványok közül is több sikeresnek induló visszaesett, elpusztult.
Fel a fejjel! ;)
 


  2020.06.07. 15:50  Hozzászólás  Válasz Jana11 (2682) hsz.-re     Olvasás  
 •   2684   
Avatar

terra alapító
 
Éppen az előbb néztem a radarképet és láttam, hogy milyen csúnya arrafelé. Én is nagyon sajnálom. :( Tegnap este permeteztem az almát, mert itt a levéltetű szaporodott fel hirtelen módon. Persze ezt könnyű leküzdeni.
 


  2020.06.07. 15:49  Hozzászólás  Válasz Jana11 (2682) hsz.-re     Olvasás  
 •   2683   
Avatar

terra alapító
 
Hát, igazán sajnálom! Láttam a radaron, egy pillanat alatt kialakult szupercella volt. Sajnos még nálunk is van esély rá...
 


  2020.06.07. 15:35  Hozzászólás  Válasz délkelet (2681) hsz.-re     Olvasás  
 •   2682   


---
 
Köszi a választ, néha a fórum talán arra is jó, hogy kicsit kíírja magából az ember a fájdalmát is.
Az időjárás miatti nagyfokú kitettség miatt is döntöttem sok-sok évvel ezelőtt arról, hogy nem lehet ez a kenyérkereset,
csak egyfajta igen szeretett tevékenység, személyes öröm ha sikerek vannak. Ezért lett a korábbi kb 20 ha gyümölcsösből
mára csak töredék 1,2 ha-nyi terület mindösszesen. Ez ha nagyon nagy ütések nem lesznek tovább az élettől, megmaradna amíg bírom.
 


  2020.06.07. 14:49  Hozzászólás  Válasz Jana11 (2680) hsz.-re     Olvasás  
 •   2681   
Avatar

---
 
Nagyon sajnálom Jana! Téged ott északkeleten elég sok csapás ér az időjárás tekintetében ...
 


  2020.06.07. 14:02  Hozzászólás
 •   2680   


---
 
Kajszi után most már rendben vannak az almák is. Ami volt, azt 5 perce verte sz...rá a diónyi jég.
Az elhárító rendszer tökéletesen pihent biztosan, mert vasárnap van, azért nem lövünk.... :angry-banghead:
 


  2020.06.07. 10:10  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (2678) hsz.-re     Olvasás  
 •   2679   
Avatar

---
 
Köszönöm, magamban én is ezt gondoltam. Azért bízom benne, hogy a pár almafám a csapdával és az időnkénti (kicsit ad hoc) permetezéssel együtt kevesebb kukacos almát fog eredményezni, mint az elmúlt években.
 


  2020.06.07. 06:50  Hozzászólás  Válasz délkelet (2677) hsz.-re     Olvasás  
 •   2678   
Avatar

---
 
Szerintem az eleg sok. Nalam ugyanennyi ido alatt kb 15 db.
 


  2020.06.06. 22:27  Hozzászólás
 •   2677   
Avatar

---
 
Mi a véleményetek: ha az április legvégén kirakott egy darab feromoncsapda idáig kb. 70-80 almamolyt fogott, akkor az kevésnek vagy soknak számít? (ez az első próbálkozásom vele)
 


  2020.06.05. 18:02  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2675) hsz.-re     Olvasás  
 •   2676   


---
 
Köszönöm a válaszokat. A 3.képen 'hagyományos' vérbélű alma csemete.
 


  2020.06.05. 17:44  Hozzászólás  Válasz danicsadam (2672) hsz.-re     Olvasás  
 •   2675   
Avatar

terra alapító
 
A 3. vmelyik Redlove vagy Baya Marisa ?
 


  2020.06.05. 13:27  Hozzászólás  Válasz danicsadam (2672) hsz.-re     Olvasás  
 •   2674   
Avatar

terra alapító
 
Csatlakozom gaabre javaslatához. A 4. képen lévő fa kialakítása már jó lesz termőkaros orsóhoz, jövőre a többieket is elkezdheted lekötni. Arra kell nagyon figyelni a kialakításnál, hogy a következő ágemeleten is le kell kötözni majd az egyéves hajtásokat, amiből a termőkar lesz.
 


  2020.06.05. 13:07  Hozzászólás  Válasz danicsadam (2672) hsz.-re     Olvasás  
 •   2673   
Avatar

terra alapító
 
Szépek, szerintem amire szükségük van, az a türelmed :)
(a termőkaros orsóhoz nem értek, de én most hagynám a növényeket erősödni és elhelyezkedni)
 


  2020.06.05. 10:03  Hozzászólás  Válasz gaabre (2671) hsz.-re     Olvasás  
 •   2672   


---
 
Csatolok néhány képet is.
20200601_154654.jpg
------------------------
Megtekintve 1255 alkalommal.

Megosztás készítés
20200601_154504.jpg
------------------------
Megtekintve 1255 alkalommal.

Megosztás készítés
20200601_154546.jpg
------------------------
Megtekintve 1255 alkalommal.

Megosztás készítés
20200601_154314.jpg
------------------------
Megtekintve 1255 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2020.06.04. 23:55  Hozzászólás  Válasz danicsadam (2670) hsz.-re     Olvasás  
 •   2671   
Avatar

terra alapító
 
Szia!
Könnyebben tudnánk tanácsot adni, ha volna lehetőséged néhány fotó feltöltésére.
Amennyiben ősszel telepítetted a fá(ka)t, nyilván ültetéskor visszametszetted. Erről is jó volna látni valamit. Azt majd tapasztaltabbak elmondják, hogy középerős alanyon hogyan alakíts termőkaros orsót (én nem tudom), de abban biztos vagyok, hogy hagyd most a fákat és a gyökerüket elhelyezkedni, légy türelmes. 20-30 cm kihajtás egy ilyen hűvös tavaszon akár még ígéretes is lehet, de biztosan nem úgy hajt a fád, mintha a gyökere már megszokta volna a helyét; valószínűbb, hogy a gyökérben tárolt energiát használja, és próbál alkalmazkodni a körülményekhez (a gyökérzóna egyébként általában ősszel, a vegetációs időszak végén fejlődik, aminek következő tavasszal érkezik az eredménye a kihajtás képében).

Nem vagyok egy alma guru, de ne légy türelmetlen, egy frissen telepített fának kell pár év, hogy termőre forduljon.
Alternatívaként próbálj meg esetleg letölteni szakkönyveket a metszésről. Jó ötleteket kaphatsz, a fa meg addigis nő ;)
 


  2020.06.04. 21:48  Hozzászólás
 •   2670   


---
 
Köszönöm hogy itt lehetek. Fiatal almafáim közül néhánynak csak 20 vagy 30 cm körüli hajtásai vannak őszi ültetésű fák mm 106 alanyon. Ennyi hajtáshossznál lehet e már koronát, termőkaros orsót kialakítani vagy célszerű rövidre metszeni a hosszabb hajtások érdekében? Köszönöm.
 


  2020.06.01. 20:46  Hozzászólás
 •   2669    
Ma érdekes dolgot vettem észre az almáimnál. Csak az M9-es alanyúaknál találtam levéltetveket(majdnem minden új hajtásvégen), az M7 EMLA és az M26 alanyon lévőkön egy darabot sem. Vajon véletlen?
Pedig vegyesen vannak ültetve. Szerencsémre még nagyon idejében felfedeztem őket. Holnap reggel permetezés.
Az idén oltott fajtáimnál is az M9 alanyon lévők jócskán gyengébbek a többinél.
Az 1-2 éves fák esetén az M7 alanyúak észre sem vették a szárazságot, az M9-nél már több kezdő tünet is volt a locsolás előtt.
 


  2020.05.31. 19:00  Hozzászólás
 •   2668   
Avatar

terra alapító
 
Vannak még csodák...még most is, bő másfél hónappal a szemzések után is indult meg alma : Brighton Elizabeth ...ez utóbbinak különösen örülök, mert ebből csak ez az egy sikerült / ?/ és szégyelltem volna újra megkérni. A másikból az alanyba oltás amúgy sikerült.
Amúgy idén 34 fajta almát oltottam, szemeztem , ebből 3-at tuti elvesztettem , ill. van 2-3 amiből 1-1 gyenge szemzés van, szóval necces, hogy megmarad-e. Ha nem lettem volna türelmetlen és nem csinálok szemzéseket valszeg jobb lett volna az arány...ez volt a tanulópénz :(
 


  2020.05.31. 18:21  Hozzászólás
 •   2667   
Avatar

terra alapító
 
 


  2020.05.31. 16:42  Hozzászólás  Válasz danicsadam (2665) hsz.-re     Olvasás  
 •   2666   


---
 
Ez nyilván sok mindentől függ. A gyökér állapotától, talajtól, táp- és vízellátottságtól, hőmérséklettől, stb. A kérdésedre nem lehet igazán pontos választ adni, mert túl sok a tényező.
Általában azt mondanám, hogy éljen, növekedjen és egészséges legyen! A többit a körülmények eldöntik.
 


  2020.05.31. 16:28  Hozzászólás
 •   2665   


---
 
Első évben kb mennyit hajtanak alma illetve körtefák nagyjából máshol? Őszi ültetésű körténél 30 cm körüli eddig almánál is kb 20 cm eddig mm 106 alanyon. Ez kb jó e?
 


  2020.05.30. 12:37  Hozzászólás  Válasz Misimanó (2662) hsz.-re     Olvasás  
 •   2664    
A Wetcit + Vertimec együtt eddig a leghatékonyabb szerintem, 2 nap után már lényegesen csökkent a bolhák létszáma. Még egyszer kapnak belőle kedden...
 


  2020.05.27. 00:25  Hozzászólás  Válasz Misimanó (2644) hsz.-re     Olvasás  
 •   2663    
Az elmúlt 10 nap alatt kétszer is kaptak. Hatott a szer, de 1-2 fajtán még mindig vannak...
 


  2020.05.27. 00:22  Hozzászólás  Válasz Jani71 (2651) hsz.-re     Olvasás  
 •   2662    
Besétáltam a helyi mezőgazdasági boltba és volt nekik. Sajnos az elmúlt napokban nem tudtam kipróbálni, de talán holnap.
 


  2020.05.26. 21:23  Hozzászólás  Válasz délkelet (2634) hsz.-re     Olvasás  
 •   2661   
Avatar

---
 
Megtaláltam, Vétek Gábor írta sok évvel ezelőtt a Gazdabolt fórumában:
" Kezelés előtt érdemes jól átmosni a fát (pl. slaggal), hogy a mézharmattól is minél jobban megtisztuljon a növény."
 


  2020.05.25. 05:46  Hozzászólás  Válasz Alibá (2656) hsz.-re     Olvasás  
 •   2660   


---
 
Igen,jól elkötöttem,és a locsolását is próbálom nem elfelejteni :)
 


  2020.05.24. 21:34  Hozzászólás  Válasz délkelet (2658) hsz.-re     Olvasás  
 •   2659   
Avatar

terra alapító
 
Hidd el ez nem az, már nem először találkoztam vele...eléggé másképp néz ki...ez tuti erwinia.
 


  2020.05.24. 21:32  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (2657) hsz.-re     Olvasás  
 •   2658   
Avatar

---
 
Hátha csak hajtáshervasztó... a napokban én is megijedtem egy kicsit, mert egy nagyon hasonló kép fogadott az egyik körtefánál, ráadásul pásztorbot kinézettel. Szerencsére gyorsan megtaláltam az átlós szúrásnyomokat.
 


  2020.05.24. 21:26  Hozzászólás
 •   2657   
Avatar

terra alapító
 
Na ez pont nem hiányzott...erwinia...
 


  2020.05.24. 20:20  Hozzászólás  Válasz muskotály (2655) hsz.-re     Olvasás  
 •   2656   
Avatar

terra alapító
 
Jól elkötötted dróttal? győzöd egész évben minden nap meglocsolni? :o
 


  2020.05.24. 19:14  Hozzászólás
 •   2655   


---
 
IMG_20200524_185018.jpg
------------------------
Megtekintve 1803 alkalommal.

Megosztás készítés
Szép napot mindenkinek!Teszek egy próbát erre a gyökereztetési formára,kiváncsi leszek sikerül,vagy sem.Valaki csinált már ilyet,vagy hasonlót?
 


  2020.05.22. 03:45  Hozzászólás  Válasz Jani71 (2653) hsz.-re     Olvasás  
 •   2654   
Avatar

terra alapító
 
Szia, rengeteg az alma, hosszú menet lesz, szerintem 1 héten belül / május végén elkezdem és tartani fog pár napig. Ahol látok berágást, ott nyilván lemegy a gyümölcs.
 


  2020.05.20. 21:06  Hozzászólás  Válasz gaabre (2652) hsz.-re     Olvasás  
 •   2653   


---
 
Köszi az infót. Gondolom, ritkítod az almát. Mikorra időzíted (az említett permetezéssel kapcsolatban merült fel bennem)?
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron